Του Γιάννη Σαρακιώτη / Σήμερα λίγα μέτρα στον Έβρο, αύριο δυο-τρεις βραχονησίδες στο Αιγαίο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: 2 comments
4 Min Read

Ήταν 17 Απριλίου 2018, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός διεμήνυε προς την Τουρκία από το Καστελόριζο όπου βρισκόταν: «Δε διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς και από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο». Όπως φαίνεται, έκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά στην επίσημη πολιτική της χώρας μας, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει: «Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα! Η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους της … για λίγα μέτρα».

-Advertisement-

Του Γιάννη Σαρακιώτη
Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η ως άνω πρωτάκουστη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς επιζήμιων ενεργειών, παραλείψεων και δηλώσεων. Η αρχή έγινε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπου για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων και της τουρκικής επιθετικότητας για «να μη χαλάσει το καλό κλίμα» όπως ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων.

Στη φετινή επέτειο των Ιμίων, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε και παρέμεινε παρανόμως στην ελληνική ΑΟΖ επί 30 ώρες. Ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς; Τα καιρικά φαινόμενα ξαναχτύπησαν. Μετά τις σημαίες, μάθαμε από τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας ότι ο άνεμος παίρνει και ωκεανογραφικά σκάφη.

Και ανεδείχθη εμπράκτως ότι η υποχωρητικότητα και η στρατηγική του κατευνασμού αυξάνει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, τους τελευταίους μήνες έχουμε διαρκείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας πάνω από τον Έβρο και μεγάλα ελληνικά νησιά. Και αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν την ως άνω δήλωση του κ. Δένδια για τα «λίγα μέτρα στον Έβρο» είχε κάνει Υπουργός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

- Advertisement -

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου είναι οριοθετημένα βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926. Η εν λόγω κομβική συμφωνία, καθώς και η προηγηθείσα Συνθήκη της Λοζάνης, θέτουν το πλαίσιο της συνύπαρξής μας με την Άγκυρα στον Έβρο και στο Αιγαίο και η παραπομπή στα εν λόγω νομικά κείμενα συνιστά το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για την Ελλάδα, η οποία ιστορικά επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συνεπώς, με γνώμονα αυτό το νομικό κεκτημένο, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ασκεί μια συγκροτημένη στρατηγική στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς την άλλη πλευρά. Όμως, αυτό δε συνέβη σε καμία περίπτωση, με αποτέλεσμα την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας με δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι: «Δε θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας»!

Μια επιτυχής αποτρεπτική στρατηγική έγκειται στην αποσαφήνιση έναντι της τουρκικής πλευράς ότι το κόστος εκδήλωσης μιας επιθετικής ενέργειας θα είναι δυσανάλογο σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεχόμενο όφελός της. Στην περίπτωση του Έβρου, το ειλημμένο κόστος από την Τουρκία ήταν να δεχθεί… δύο διαβήματα για κάποιο, όπως μάθαμε μετά, «ανύπαρκτο» θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού η ίδια επιμένει έως και σήμερα να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για “fake news”. Ή είναι ψευδής είδηση και τα διαβήματα ήταν και αυτά «δάκτυλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» (!) ή είναι αληθινή και τα διαβήματα απλώς την επιβεβαιώνουν.

Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. οφείλουν να καταλάβουν ότι κάθε ενέργειά τους, κάθε παράλειψή τους, κάθε δημόσια τοποθέτησή τους συνιστά αναπόσπαστο μέρος του αποτρεπτικού μηνύματος της χώρας μας και η αποτροπή αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας μας, είτε αφορά λίγα μέτρα στον Έβρο είτε μια μικρή βραχονησίδα στο Αιγαίο.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Comments
  • Γιάννη καλά τα λες… Ξεχνάς όμως σε ποιο κόμμα βρίσκεσαι προφανώς.
    -Να σου θυμίσω δηλώσεις συντρόφων σου που έλεγαν “δεν πειράζει και αν μας τα πάρουν. θα τα ξαναπάρουμε πίσω” ;;;
    -Να σου θυμίσω Μακεδονικό ;
    -Να σου θυμίσω ότι ο αρχηγός σου μπερδεύει ακόμη τα νησιά του Αιγαίου και τις ονομασίες τους ;
    Άστα ρε Γιάννη… στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *