Του Αγίου Δημητρίου… 82χρόνια μετά

Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα γυρνώντας όλοι το βλέμμα μας στους ήρωες του 1940 μπορούμε να αντλήσουμε πολλά χρήσιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον το έθνος μας.

Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ήταν μέρες σαν και τη σημερινή, το 1940, όλοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημήτριο. Την ίδια ώρα βέβαια ο Μουσολίνι είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του.

Μόλις το βράδυ της επόμενης ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Μεταξά και του ζήτησε να επιτρέψει η χώρα μας την διέλευση ιταλικών στρατευμάτων. Η απάντησή του ήταν ασφαλώς ΟΧΙ. Ένα όχι που ήταν στα χείλη όλων των Ελλήνων.

Γράφει ο Πάνος Κατσώνης

Από τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πού ξεκίνησε η επιστράτευση, καραβάνια Ελλήνων με όλα τα μέσα και το χαμόγελο στα χείλη κατευθύνονταν προς τα βουνά της Ηπείρου για να αποκρούσουν τον Ιταλό εισβολέα.

Από τις πρώτες μάχες φάνηκε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα για τους Ιταλούς. Ήταν έτοιμη για έναν περίπατο απέναντι στον ελληνικό στρατό ο οποίος ασφαλώς είχε πολύ λιγότερα μέσα αλλά δεν είχαν υπολογίσει στη λυσσασμένη αντίδραση της Ελληνικής ψυχής. Οι Έλληνες στρατιώτες πολεμούσαν για τα όσια και τα ιερά τους.

Και αυτό αποδείχτηκε το επόμενο διάστημα όταν ο ελληνικός στρατός όχι μόνο απέκρουσε την ιταλική εισβολή αλλά οδηγήθηκε σε αντεπίθεση καταλαμβάνοντας όλη την βόρεια Ήπειρο.

Γράφοντας έτσι στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες του έθνους μας. Μία χούφτα κυριολεκτικά Ελλήνων στρατιωτών κατατρόπωσε τον σύγχρονο και οργανωμένο ιταλικό στρατό. Και ένας Θεός ξέρει πού θα είχαμε φτάσει αν δεν παρέμβαινε η Γερμανία.

Εκεί που οι άντρες των οχυρών έδωσαν Τιτάνια μάχη καθυστερώντας την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων και έγραψαν έτσι και τα δικά τους ονόματα με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των ηρώων. Ασφαλώς νικήθηκαν αλλά έδωσαν το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για το πώς πολεμάνε οι Έλληνες..

Οι νικηφόρες μάχες στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ο αγώνας των οχυρών και η παλλαϊκή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποτέλεσε μοναδικό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Και άφησε έτσι μία τεράστια παρακαταθήκη για όλους εμάς τους επόμενους. Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μεγαλουργούν και γράφουν χρυσές σελίδες ιστορίας.

Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα γυρνώντας όλοι το βλέμμα μας στους ήρωες του 1940 μπορούμε να αντλήσουμε πολλά χρήσιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον το έθνος μας.

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version