Τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ η ζημιά στο Δημόσιο από το σκάνδαλο στον ΟΣΕ

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η οποία εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

-Advertisement-

Η παρουσία της υπόθεσης έγινε σήμερα, Παρασκευή από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Ανδρέα Αποστολόπουλο και την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Συνελήφθησαν συνολικά, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, 19 άτομα μεταξύ των οποίων τα 3 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 άτομα μεταξύ των οποίων 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας της ΔΕΗ. Επίσης, όπως τόνισαν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Τόσκας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι σταθμοί του Μετρό θα φυλάσσονται από 200 αστυνομικούς συνολικά.

- Advertisement -

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οι ομάδες των Ρομά έδιναν μίζες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για τα παλιά μέταλλα και τα άχρηστα υλικά (π.χ. ράγες) και «πέταγαν» εκτός διαγωνισμού άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες αυτές, έβρισκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και πλειοδοτούσαν εκείνοι στους διαγωνισμούς.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι υπάλληλοι, μέλη των επιτροπών, είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ είτε μικρότερη, γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.

Μίζες έως και 25.000 ευρώ

Οι συναλλαγές του κυκλώματος των υπαλλήλων του ΟΣΕ και των ομάδων των Ρομά, όπως φαίνεται, είχαν ξεκινήσει από το 2015. Από την έρευνα, μάλιστα, προέκυψε ότι τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν λάβει ο καθένας από 15.000 έως 25.000 ευρώ σε μίζες, ενώ συνολικά οι 8 είχαν λάβει 100.000 ευρώ.

Πειθαρχική έρευνα από τη διοίκηση του ΟΣΕ

Η διοίκηση του ΟΣΕ σε σχετική της ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων, αφού εκφράζει τις ευχαριστίες της στις διωκτικές αρχές, πως βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη πειθαρχική διαδικασία ελέγχου στον Οργανισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διοίκηση του ΟΣΕ εκφράζει τις ευχαριστίες της στις διωκτικές αρχές για την επιτυχή κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης σχετικά με παράνομες ενέργειες που αφορούν σιδηροδρομικό υλικό στις οποίες προκύπτει ότι εμπλέκονται υπάλληλοι του Οργανισμού.

Παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη πειθαρχική διαδικασία ελέγχου εντός του Οργανισμού. Έχοντας διατυπώσει σε πολλές περιπτώσεις τις εύλογες ανησυχίες μας για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τις αστυνομικές αρχές που συντόνισαν με επιτυχία την πολύμηνη διαδικασία, έχοντας θέση στη διάθεση τους κάθε στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει θέσει απαράβατο κανόνα στον Οργανισμό την διαφάνεια και την κάθαρση από οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια με βασικό μέλημα την προστασία του δημόσιου χρήματος. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση και η διασφάλιση των συμφερόντων του Έλληνα πολίτη».

πηγη-zougla.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *