Στις 17 Ιουνίου 2023, σε λίγες μέρες δηλαδή, στη Σπερχειάδα θα λάβει μορφή επίσημης γιορτής, η οποία πλέον θα διοργανώνεται κάθε χρόνο, …μπει δεν μπει στο Βιβλίο Γκίνες (!), το παραδοσιακό κοκορέτσι Σπερχειάδας!
Του Κώστα Ντελέζου / Δημοσιογράφου, αρθρογράφου
Για πρώτη …δόση, οι επισκέπτες της Σπερχειάδας, το Σάββατο 17 Ιουνίου, θα γευτούν δωρεάν 130 μέτρα λαχταριστό κοκορέτσι! Η γιγάντια σούβλα θα ξεκινάει από την πόρτα του δημαρχείου στην κεντρική πλατεία Σπερχειάδας και θα καταλήγει στην Αγία Παρασκευή, στα Κουφόδεντρα!
Τί διαφορετικό έχει το κοκορέτσι Σπερχειάδας σε σχέση με άλλα κοκορέτσια που πλέον φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα; Μα φυσικά, το …μέγεθος!
Το Σπερχειαδίτικο κοκορέτσι είναι εξαιρετικά λεπτό, σε αντίθεση με τα …μαζικής παραγωγής κοκορέτσια που πωλούνται στις πάσης φύσεως χασαποταβέρνες. Ακόμα κι αν κρυώσει το κοκορέτσι Σπερχειάδας, τα στρογγυλά κομμάτια του τρώγονται ολόκληρα σε μικρές μπουκιές, χωρίς δηλαδή το κοκορέτσι να διαλύεται (να σκορπάει σε έντερα, εντόσθια κ.λ.π)!
Έπειτα, το «μεγάλο μυστικό» είναι τα υλικά του! Προέρχονται αποκλειστικά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος ή έστω από κάποιο ζυγούρι (αρνί το πολύ ενός έτους, αποκομμένο από θηλασμό) . Αυτό κάνει το Σπερχειαδίτικο κοκορέτσι να είναι πιο νόστιμο. Αντίθετα, τα κοκορέτσια «γίγαντες» που διατίθενται στις ταβέρνες εκτός της Ρούμελης, μπορεί να προέρχονται και από μεγάλο σφαχτό (προβατίνες, γίδες κ.λ.π), γι΄ αυτό μόλις κρυώσουν λαστιχώνουν, ξεραίνονται και δεν τρώγονται!
Οι κοκορετσάδες!
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας το προσωνύμιο (παρατσούκλι) των κατοίκων της Σπερχειάδας, είναι «κοκορετσάδες»! Ως γνήσιοι Ρουμελιώτες, οι Σπερχειαδίτες δεν έπαψαν ούτε στιγμή να τιμούν το παρατσούκλι τους! Μάλιστα, την εποχή των «Τρελών Αγελάδων» όταν η Κομισιόν εξέδωσε οδηγία για μη κατανάλωση εντοσθίων, οι Σπερχειαδίτες γελούσαν, συνεχίζοντας βέβαια να απολαμβάνουν τον ξεχωριστό – λαχταριστό μεζέ τους!
Τα Σαββατοκύριακα, αλλά και σε όλες τις γιορτές (ονομαστικές, γενεθλίων, γάμους, βαπτίσεις), με αποκορύφωμα ανήμερα του Πάσχα, ανάμεσα στους λαχταριστούς μεζέδες που συνοδεύουν πάντα το αρνί ή το κατσίκι σούβλας στο γιορτινό τραπέζι, την πρωτοκαθεδρία έχει το κοκορέτσι μαζί με το «εξαδελφάκι» του το σπληνάντερο!
Για τους Σπερχειαδίτες, το κοκορέτσι είναι το «βαρύ πυροβολικό» των μεζέδων, που σχεδόν πάντα κλέβει την παράσταση!
Την 1η Γιορτή Κοκορετσιού διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Ο.Π.Α.ΣΤΕ, με την στήριξη των άλλων Συλλόγων της πόλης.
Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχειάδας στη διοργάνωση, θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως! Χωρίς τις γυναίκες είναι αδύνατον να φτιαχτεί το κοκορέτσι, αφού οι γυναίκες αναλαμβάνουν την πιο δύσκολη αποστολή, που δεν είναι άλλη από αυτή του καθαρισμού των εντέρων!
Στις 17 Ιουνίου, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι για τους καλοφαγάδες και τους …τερψιλαρύγγιους γευσιγνώστες, οδηγούν στη Σπερχειάδα, που απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα!
Σύσταση για τους επισκέπτες …μιας κάποιας ηλικίας: Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους Ω3 λιπαρά…!!!
Τα υλικά για το κοκορέτσι Σπερχειάδας
*1 αντεριά (εντεράκια) από αρνάκι κατά προτίμηση ή κατσικίσια
*1 συκωταριά αρνίσια
*Γλυκάδια αρνίσια
*1 μεγάλη μπόλια
*Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη
Το «πλέξιμο» της σούβλας και το ψήσιμο
Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
Γυρίζουμε τα αντεράκια τα μέσα – έξω με το αδράχτι ή τα σκίζουμε με το ειδικό μαχαιράκι και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά (κάποιοι προαιρετικά στύβουν λεμόνι στην αντεριά και την αφήνουν στο ψυγείο να …ασπρίσει).
Κόβουμε τη συκωταριά σε μεσαία κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές. Τη σπλήνα, την κρατάμε πάντα για να φτιάξουμε το σπληνάντερο.
Βάζουμε την κομμένη συκωταριά σε κάποιο ταψί ή σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη.
Σε μεσαία σούβλα περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς (συκώτι, πνευμόνι, καρδιά) και ενδιάμεσα βάζουμε τα γλυκάδια – έγκλιση, εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει. Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, προσθέτουμε και πάλι λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά.
Την απλώνουμε πάνω στη σανίδα κοπής.
Ακουμπάμε τη σούβλα με το Σπερχειαδίτικο κοκορέτσι και προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια και το παχύ έντερο γύρω τους, καλύπτοντάς το τελείως.
Στερεώνουμε το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και το τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι. Είναι πολύ βασικό να καλυφθούν όλοι οι μεζέδες στο κοκορέτσι, από εντεράκι, γιατί όποιος μεζές εξέχει, καίγεται.
Στερεώνουμε καλά στο τελείωμα το έντερο.
Το ψήνουμε στα κάρβουνα, τοποθετώντας το στην αρχή ψηλά από την φωτιά, να απέχει περίπου 40 εκ., για να σιγοψηθεί μέχρι μέσα και όταν αρχίσει να ροδίζει το κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά, να απέχει γύρω στα 15 εκ., μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλή μας όρεξη…!
……..Β. Η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος προβολής του Δήμου έτους 2023, ως εξής:
α.Να εγγραφεί στο ετήσιο πρόγραμμα προβολής του Δήμου έτους 2023 η εκδήλωση “ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΥ Τ.Κ. ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ”, με δαπάνη 18.000,00 €……. ΑΔΑ: ΨΣΝ9ΩΛ2-7ΨΡ
ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ 18.000,00 €
ΠΌΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΣΟ ΤΟ ΚΙΛΟ ???????
ΚΑΛΟΦΑΓΑΤΑ!!!!!!!!!