Τον Αμπράμοβιτς και ακόμη πέντε ολιγάρχες ψάχνει στην Ελλάδα η Αρχή για το Ξέπλυμα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
12 Min Read

Ερευνα για μαύρο χρήμα και εντολή για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων έξι ισχυρών φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν που ενδεχομένως να έχουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω φανερών ή κρυφών οικονομικών δραστηριοτήτων διέταξε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με επείγον έγγραφο που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Αν και ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν βρίσκεται πλέον στις σκαλέτες των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και απασχολεί λιγότερο τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, στο πεδίο αλλά και στο παρασκήνιο οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται και ενίοτε είναι σφοδρές. Στο στόχαστρο εξακολουθούν να βρίσκονται οι φίλοι του Ρώσου προέδρου που τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν στην πολεμική εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες και εξακολουθεί να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οπως σε πλήρη ισχύ συνεχίζει να είναι και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης ισχυρής δέσμης περιοριστικών μέτρων που θέσπισε η Ε.Ε. με στόχο να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, να επιβάλει σαφές οικονομικό και πολιτικό κόστος στην ελίτ της Ρωσίας και να απομειώσει την οικονομική της βάση. Φαίνεται δε ότι ενδέχεται να υπάρχουν στοιχεία προς διερεύνηση για τις δραστηριότητες των φίλων του Πούτιν, φανερών ή κρυφών, που συνδέονται και με την Ελλάδα, όπως μαρτυρά το έγγραφο που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ».

eggrafo_1__
To έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που ζητά τον εντοπισμό και την κατάσχεση των περιουσιών των έξι ολιγαρχών

Πρόκειται για την επιστολή με ένδειξη «Επείγον» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ημερομηνία 15/4/2023 προς όλες τις αρμόδιες αρχές και θέμα «Ενημέρωση για τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις», στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρονται τα ονόματα έξι Ρώσων ολιγαρχών και 15 στρατιωτικών εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Εξι από τα λεγόμενα «βαριά ονόματα» που στάθηκαν στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν και ερευνώνται στη χώρα μας για μαύρο χρήμα και όχι μόνο.

- Advertisement -

Μέσω της επιστολής, ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζητά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση που εντοπίσουν τα ονόματα όσων συμπεριλαμβάνονται στην ανανεωμένη λίστα των κυρώσεων, να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που υπάρχουν στους σχετικούς καταλόγους, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων που ελέγχουν μέσω παρένθετων προσώπων ή κατέχουν μαζί με άλλους, την απαγόρευση κίνησης λογαριασμών και ανοίγματος τραπεζικών θυρίδων και την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

oligarxes_efimerida__2_
Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ποιους ψάχνουν

Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ είναι επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη λίστα των κυρώσεων, από τον Μάρτιο του 2014 ο Ρότενμπεργκ ή οι εταιρείες του έχουν λάβει κρατικές συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. δολαρίων. Το 2015 ο Ρότενμπεργκ βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των δημόσιων συμβάσεων με βάση την αξία, καθώς η ρωσική κυβέρνηση του ανέθεσε συμβάσεις αξίας 555 δισ. ρουβλίων. Πολλά από τα συμβόλαια αυτά ανατέθηκαν χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, επισημαίνεται. Στις 30 Ιανουαρίου του 2015 ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανετίθετο στη Stroygazmontash (ιδιοκτησίας Ρότενμπεργκ) δημόσια σύμβαση για την κατασκευή της γέφυρας Κερτς από τη Ρωσία προς την παρανόμως προσαρτηθείσα «Δημοκρατία της Κριμαίας».

Μέσω των συμβάσεων ο Ρότενμπεργκ επωφελήθηκε οικονομικά από τη ρωσική κυβέρνηση, σημειώνεται. Για τη συμμετοχή του στην κατασκευή της γέφυρας Κερτς τού απονεμήθηκε ο κρατικός τίτλος του «Ηρωα του Αγώνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» τον Μάρτιο του 2020.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2021 ο Ρότενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι είναι δικαιούχος του αποκαλούμενου «ανακτόρου» του Πούτιν στο Γκελεντζίκ, το οποίο εμφανίζεται στην έρευνα του Anti-Corruption Foundation του Αλεξέι Ναβάλνι. Για τον Ρότενμπεργκ αναφέρεται επιπλέον ότι είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εκδοτικού οίκου Prosvescheniye, που έχει συγκεκριμένα εφαρμόσει το πρόγραμμα «Για τα παιδιά της Ρωσίας: Διεύθυνση: Κριμαία», μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που σχεδιάστηκε για τα παιδιά της Κριμαίας, ότι τώρα δηλαδή είναι Ρώσοι πολίτες που ζουν στη Ρωσία, συνεπώς υποστηρίζει την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

oligarxes_efimerida__7_
Αρκάντι Ρότενμπεργκ
oligarxes_efimerida__8_
Αλεξάντερ Σεμένοβιτς Βινοκούροφ

Ο Αλεξάντερ Σεμένοβιτς Βινοκούροφ είναι Ρώσος επιχειρηματίας με συμφέροντα στους τομείς του λιανικού εμπορίου τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων, της γεωργίας και των υποδομών. Κατέχει ηγετικές θέσεις στον όμιλο Marathon Group και στη Magnit, τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Κατέχει επίσης μερίδια στην Demetra-Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας σιτηρών της Ρωσίας που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή σιτηρών, με τη χώρα να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. Είναι παντρεμένος με την Εκατερίνα Σεργκέεβνα Βινοκούροβα, κόρη του Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. O πατέρας του είναι ο Σέμεν Βινοκούροφ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης Capital Pharmacies και θεωρείται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της ρωσικής φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ως εκ τούτου ο Αλεξάντερ Σεμένοβιτς Βινοκούροφ έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση του Πούτιν που είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στον απόηχο των αρχικών σταδίων της προειδοποιητικής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Βινοκούροφ μαζί με 36 άλλους επιχειρηματίες συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί σε αυτή τη συνεδρίαση αποδεικνύει ότι είναι μέλος του στενότερου περιβάλλοντος του Πούτιν και ότι υποστηρίζει ή υλοποιεί δράσεις ή πολιτικές που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αποδεικνύει επίσης ότι είναι ένας από τους εξέχοντες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσίας. Ο Ντμίτρι Αρκάντιεβιτς είναι πλειοψηφικός ιδιοκτήτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανόργανων λιπασμάτων Uralchem και μεγαλύτερος μέτοχος της Uralkali. O ρωσικός όμιλος Uralchem παράγει ένα ευρύ φάσμα χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ανόργανων λιπασμάτων και νιτρικού αμμωνίου. Κατά δήλωση της ίδιας εταιρείας, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νιτρικού αμμωνίου, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αμμωνίας και αζωτούχων λιπασμάτων στη Ρωσία.

oligarxes_efimerida__6_
Ντμίτρι Αρκάντιεβιτς

Αμφότερες οι εταιρείες έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικοί πόροι από το ρωσικό κράτος. Ως εκ τούτου ο Αρκάντιεβιτς δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κι αυτός ο επιχειρηματίας παραβρέθηκε στη συνάντηση της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 με τον Πούτιν. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Αρκάντιεβιτς ενέγραψε εκ νέου τις εταιρείες του Uralchem Holding και CI-Chemical Invest με έδρα στην Κύπρο, οι οποίες ελέγχουν την Uralchem σε ρωσική δικαιοδοσία, σε ειδική διοικητική περιοχή στη νήσο Oktyabrsky της διοικητικής περιφέρειας του Καλίνινγκραντ.

oligarxes_efimerida__1_
Αλεξάντρα Μελνιτσένκο

Η Αλεξάντρα Μελνιτσένκο είναι η σύζυγος του Ρώσου βιομηχάνου Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο, που της μεταβίβασε στις 9 Μαρτίου του 2022 τη νομική και πραγματική κυριότητα του ομίλου EuroChem Group, μείζονα παραγωγού λιπασμάτων, καθώς και της εταιρείας άνθρακα Suek.

H Αλεξάντρα Μελνιτσένκο επωφελείται από την περιουσία και τον πλούτο του συζύγου της. Τον Μάρτιο του 2022 αντικατέστησε τον σύζυγό της ως νέα πραγματική δικαιούχος της Firstline Trust, η οποία τελεί υπό τη διαχείριση της Linetrust PTC Ltd, εταιρείας που αποτελεί την τελική ιδιοκτήτρια του ομίλου EuroChem Group. Συνδέεται με εξέχοντα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσία.

Ανάμεσα στα ονόματα των Ρώσων ολιγαρχών που ξεχωρίζουν στη λίστα είναι και αυτό του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Για τον τελευταίο αναφέρεται ότι διατηρεί μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, πως έχει προνομιακή πρόσβαση σε αυτόν και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Οτι ο Πούτιν τον έχει βοηθήσει να διατηρήσει τον μεγάλο πλούτο του. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι κύριος μέτοχος του χαλυβουργικού ομίλου Evraz, o οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους της Ρωσίας. Θεωρούν ότι ο Αμπράμοβιτς επωφελήθηκε από Ρώσους ιθύνοντες-υπεύθυνους για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

oligarxes_efimerida__5_
Βάντιμ Νικολάεβιτς

Ο Βάντιμ Νικολάεβιτς είναι Ρώσος επιχειρηματίας με επιχειρηματικά συμφέροντα στη Γεωργία και την ανάπτυξη ακινήτων. To 2004 ίδρυσε τον όμιλο Rusarg, o οποίος είναι σημαντικός παραγωγός χοιρινού κρέατος, λιπών και ζάχαρης και ήταν η σημαντικότερη γεωργική εκμετάλλευση στη Ρωσία το 2021. Και εκείνος βρέθηκε έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στη συνάντηση της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 μαζί με τους υπόλοιπους 36 επιχειρηματίες.

Οι στρατιωτικοί

Μέσα στο περιεχόμενο της ανανεωμένης λίστας των κυρώσεων της Ε.Ε. με στόχο να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα 15 στρατιωτικών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις κατά των ουκρανικών στρατευμάτων σκορπώντας τον θάνατο και στον άμαχο πληθυσμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον λοχαγό Γκεοργκίτι Σταρόστιν, ο οποίος, σύμφωνα με τη λίστα των κυρώσεων, είναι μέλος της μονάδας προσχεδιασμoύ πυραυλικών επιθέσεων στο κύριο κέντρο πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Υπό την ιδιότητα αυτή κατηγορείται ότι διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων και κατά μη στρατιωτικών στόχων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2022, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες μόνο τον Οκτώβριο του 2022.

Ως εκ τούτου ο λοχαγός Σταρόστιν, σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, είναι υπεύθυνος για τη στήριξη ή την υλοποίηση δράσεων ή πολιτικών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Κάτω από το όνομα του Σταρόστιν δεσπόζει αυτό του λοχαγού Σεργκέι Ιλιν, μέλος της μονάδας προσχεδιασμού πυραυλικών επιθέσεων στο κύριο κέντρο πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Υπό την ιδιότητα αυτή, αναφέρεται, διαδραματίζει καίριο ρόλο στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Αλλα ονόματα στρατιωτικών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και αναφέρονται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. είναι του λοχαγού Γιουρίτι Νικόνοφ, της υπολοχαγού Εκατερίνα Τσουγκούνοβα, του υπολοχαγού Ιγκόρ Γκρόζα, του ταγματάρχη Ιβάν Πόποφ και άλλων.

πηγή protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *