Κόβει τον… βήχα στη Λάρισα το Υπουργείο Παιδείας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής από τον Βόλο. Το αίτημα για μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής στη Λάρισα που διατυπώθηκε –στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας– στο σχέδιο που ενέκρινε η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και υποστηρίχθηκε από επίσημα χείλη φορέων της Λάρισας, με πρώτον τον Δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη, φαίνεται να απορρίπτεται από το Υπουργείο Παιδείας με επίσημη ανακοίνωσή του με την οποία φέρεται να υιοθετεί πλήρως την πρόταση που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέτει μάλιστα προϋπόθεση διαλόγου την τήρηση «καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων στις αποφάσεις που θα ληφθούν».
Η τελική πρόταση του Π.Θ. για το νέο Πανεπιστήμιο που παρουσίασε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο φύλλο της Κυριακής 1ης Απριλίου, μαζί με τις… ορέξεις από πλευράς της Λάρισας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής, προοπτική στην οποία αντέδρασαν σύσσωμοι οι φορείς της Μαγνησίας, συμπίπτει με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου.
Το Π.Θ. πρότεινε την ίδρυση δύο νέων τμημάτων στον Βόλο, 7 στη Λάρισα, 3 στην Καρδίτσα και 3 στη Λαμία. Το Υπουργείο Παιδείας, συγκλίνει ως προς τον αριθμό των νέων τμημάτων σε Βόλο, Καρδίτσα και Λαμία, φαίνεται όμως να ενισχύει με ένα επιπλέον νέο τμήμα (σύνολο 8) τη Λάρισα. Η πρόταση του Π.Θ. έκανε λόγο για 8 σχολές και 33 τμήματα και η ανακοίνωση του Υπουργείου για 8 σχολές και 34 τμήματα (ένα επιπλέον στη Λάρισα).
Πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος στην ανακοίνωση του Υπουργείου για μεταφορά Σχολής. Αντιθέτως υπογραμμίζεται ότι «το προσωπικό παραμένει στο τμήμα και στην πόλη που βρίσκεται…».
Όπως είναι γνωστό, τα τρία ιδρύματα θα πρέπει να καταλήξουν στο τελικό πόρισμα έως τέλος Απριλίου.
Σε επίσημη ενημέρωσή του, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει νέο γύρο συσκέψεων και θέτει τη «βάση» του διαλόγου που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «με βάση τις σημαντικές συγκλίσεις και συνθέσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διερεύνησης συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προγραμματίζει ευρείες συσκέψεις για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων αυτών.
Οι συσκέψεις θα γίνουν με βάση:
-Την σαφή κατεύθυνση της Επιτροπής υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ιδρύματος ανοικτού στις προκλήσεις των καιρών.
-Την τήρηση καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
-Την απόφαση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία.
Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν οι εξής βασικές αρχές:
-Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
-Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.
-Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.
-Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (Ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου)
-Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Στη κατεύθυνση αυτή, και μετά από σχετικές διεργασίες, το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει 8 Σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με 34 Τμήματα.
Τα τμήματα και οι Σχολές κατανέμονται ως εξής: Τρεις Σχολές στο Βόλο, τρεις στη Λάρισα, και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.
Όσον αφορά στα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν:
14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2)».
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ