Το υπουργείο Υγείας επεκτείνει τον κωδικό ασφαλείας OTP για να αποτρέψει τις διαρροές στον ΕΟΠΥΥ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η υπόθεση της απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ έχει θορυβήσει το υπουργείο Υγείας που αναζητά τρόπους να αποτρέψει κάθε είδους διαρροές.

-Advertisement-

Το υπουργείο Υγείας θέλει να προστατεύσει το δημόσιο χρήματα από τους επιτήδειους που καταφέρνουν και εκμεταλλεύονται τις «ρωγμές» του ΕΟΠΥΥ του συστήματος και για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr εξετάζεται η ενδεχόμενη εφαρμογή του κωδικού μιας χρήσης OTP σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, ξεκινώντας από τα φάρμακα και τις εξετάσεις και καταλήγοντας στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ορθολογική χρήση των πόρων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι απάτες αυτές επιβαρύνουν σημαντικά τους ήδη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του συστήματος υγείας, πλήττουν την αξιοπιστία του και οι δυσμενείς επιπτώσεις επιστρέφουν πρωτίστως στους ίδιους ασθενείς.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την προστασία των πολιτών και του συστήματος από απάτες εξετάζεται η πρωτοβουλία αυτή να στοχεύει στο «κλείδωμα» όλης της άυλης συνταγογράφησης.Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που εντοπίζονται αφορούν σπείρες που χρησιμοποιούν τα ΑΜΚΑ των πολιτών για να εκτελούν πλαστές συνταγές φαρμάκων και εξετάσεων.

Κωδικός OTP και στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ο «κωδικός OTP» είναι το σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποίησαν πρώτες οι τράπεζες για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας του ενδιαφερόμενου, με στιγμιαίο κωδικό ο οποίος έρχεται στο κινητό του κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Το σύστημα αυτό ενδέχεται να αποτελέσει λύση για τις πολλαπλές απάτες που έχουν καταγγελθεί -εκτός από τη συνταγογράφηση φαρμάκων- και στον τομέα της συνταγογράφησης κλινικοεργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων.

Την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας για την προστασία της άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από πλαστές συνταγές και παράνομη χρήση ΑΜΚΑ ανυποψίαστων πολιτών, έχουν ζητήσει και οι ίδιοι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.Αυτό δηλώνει στο iatropedia.gr και ο κ. Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

Όπως σημειώνει, οι γιατροί ζητούν εδώ και καιρό την εφαρμογή του OTP και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και σε αυτόν τον τομέα έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις απάτης.

«Έχουν γραφτεί πλασματικές εξετάσεις σε ασθενείς που δεν γνώριζαν, με σκοπό να επωφεληθούν κάποιοι οικονομικά από τον ΕΟΠΥΥ», εξηγεί ο κ. Πατσουράκος και προσθέτει:«Το ίδιο πρόβλημα με τις πλαστές συνταγές φαρμάκων το έχουμε αντιμετωπίσει κι εμείς με πλαστές εξετάσεις. Έχουν γραφτεί διαγνωστικές εξετάσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν πάρει είδηση ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το δικό τους ΑΜΚΑ. Κάποιος επιτήδειος δηλαδή, γράφει μία εξέταση και την εκτελεί πλασματικά για να θησαυρίσει. Όταν σου έρθει στο κινητό σου, όμως, υποτίθεται ότι έχεις την ευαισθησία να αναρωτηθείς: Πότε την έκανα εγώ αυτή την εξέταση;», αναφέρει ο γιατρός ο οποίος σημειώνει πως το μέτρο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι δυσκολίες στην εφαρμογή του OTP

Ο κ. Ο Πατσουράκος επισημαίνει, ωστόσο, ένα πρακτικό ζήτημα: «Το πρόβλημα είναι με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο ή δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το κινητό τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα θα πρέπει να επιτρέπει την επιβεβαίωση μέσω των παιδιών τους ή άλλων συγγενών», αναφέρει και υπογραμμίζει, όμως ταυτόχρονα και την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για όσους δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να δώσουν το τηλέφωνο κάποιου άλλου.

«Χρειάζεται μια υποδομή που να επιτρέπει την άμεση επιβεβαίωση της εξέτασης με τον γιατρό, καθώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες», επισημαίνει.

Εναλλακτική πρόταση από την πλευρά των κλινικοεργαστηριακών γιατρών αποτελεί η αποστολή SMS, τη στιγμή που συνταγογραφείται από τον γιατρό μια εξέταση, όπως ακριβώς γίνεται ήδη με τα φάρμακα.

Ο μηχανισμός ειδοποίησης μέσω SMS θα επιτρέπει στους ασθενείς να ενημερώνονται άμεσα για τη συνταγογράφηση, και εφόσον δεν έχουν τη συγκατάθεσή τους, θα μπορούν να προχωρούν σε καταγγελίες.

«Το ότι υπάρχουν εξετάσεις που έχουμε δει ότι δεν τις έχουν κάνει οι ασθενείς, ναι βεβαίως υπάρχουν. Έχουμε και εμείς καταγγείλει παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Επανειλημμένως το ζητάμε και είναι από τα πάγια αιτήματα μας να κλείσουν αυτές οι “τρύπες” στο σύστημα», αναφέρει ο εκπρόσωπος των γιατρών.

Ο κ. Πατσουράκος καταλήγει ότι το σύστημα πρέπει να είναι απλό στη χρήση και να παρέχει εναλλακτικές λύσεις για άτομα που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να μπορούν να επιβεβαιώσουν τις συνταγές με τα εργαλεία που τους παρέχουν το σύστημα.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *