Το τέλος του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σηματοδοτεί και το τέλος του φόβου στην αγορά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ό,τι κακό ήταν να συμβεί έχει πλέον συμβεί σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τρία περίπου χρόνια μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

-Advertisement-

Ο τελευταίος «μπαμπούλας» ήταν η διακοπή των ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και πλέον η αγορά στην Ευρώπη μπορεί να διαθέτει λιγότερες ροές από πριν, έχει όμως και τη σχετική σιγουριά ότι δεν ελλοχεύουν νέες αρνητικές εκπλήξεις στο εξής.

Η Ουκρανία λειτούργησε ολόκληρο το 2024 ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την αγορά σύμφωνα με τους δημοσιογράφους και ως δικαιολογία για ξέφρενη κερδοσκοπία σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου.

Οι κερδοσκόποι πλέον δύσκολα θα βρουν αντίστοιχους φόβους να υποδαυλίσουν, ενώ ο χρόνος λειτουργεί εναντίον τους καθώς οδεύουμε πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας τεράστιων έργων παραγωγής LNG διεθνώς. Οι σταθμοί αυτοί θα ενισχύσουν σημαντικά τη διαθεσιμότητα του LNG πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, τουλάχιστον σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα.

- Advertisement -

Μέχρι πρότινος βρισκόμασταν σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότερες πιθανές εξελίξεις ήταν αρνητικές για τον καταναλωτή. Τώρα, όμως, είμαστε σε ένα τοπίο όπου αρκετές από τις εξελίξεις μπορούν να είναι θετικές, όπως για παράδειγμα μια συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία που θα επιδιώξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, πλέον ο χρονικός ορίζοντας μεγαλώνει προσφέροντας λίγη παραπάνω άνεση. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να δώσει τέλος σε όλο το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027. Αυτό περιλαμβάνει τις ροές μέσω του Turk Stream στη ΝΑ Ευρώπη, όπως και το ρωσικό LNG μέσω της θαλάσσης. Είναι, όμως, μια απόφαση που δεν πρέπει να θεωρείται ειλημμένη και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τέλος, η εικόνα στις αποθήκες αερίου της Ευρώπης δεν είναι το φετινό χειμώνα τόσο αρνητική, όσο ακούγεται συχνά. Οι αντλήσεις κορυφώθηκαν στο 0,50 – 0,72% ημερησίως στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν στο εύρος του 0,23 – 0,46% στο δεύτερο μισό του μήνα με αποτέλεσμα να φτάσουν το 73% στο τέλος του έτους.

Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, οι αποθήκες θα κλείσουν το φετινό χειμώνα με χαμηλότερη στάθμη από ότι τους προηγούμενους, αλλά σίγουρα ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών. 

newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *