Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Η μυστηριώδης πνευμονία εμφανίστηκε και σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κίνα, την Ευρώπη αλλά και την Αμερική καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας αυξάνονται ραγδαία με πολλούς ασθενείς – κυρίως παιδιά και εφήβους– να διακομίζονται σε νοσοκομεία εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

-Advertisement-

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, όλα ξεκίνησαν στην Κίνα, με τις αναφορές για «άντρες με τις λευκές στολές» να πληθαίνουν. Οι εικόνες αυτές, θύμισαν τους διασώστες με τις στολές «Hazmat» που παρέπεμπαν στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τι είναι το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα»

Λίγες ημέρες μετά, η ανυσχία άρχισε να εξαπλώνεται αφού ολοένα και περισσότερες ήταν οι αναφορές για συνεχείς απολυμάνσεις σε πολλές περιοχές με την αιτία να εντοπίζεται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις αλλά εξαπλώνεται ραγδαία.

- Advertisement -

Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Express», εμπειρογνώμονας βλέποντας την κατάσταση στην Κίνα έκανε λόγο για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».

Όσον αφορά για την κλινική εικόνα, με μία απλή ακτινογραφία, γίνονται αντιληπτές λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό το σύνδρομο της πνευμονίας απέκτησε αυτό το όνομα.

«Η μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια σαρώνει αυτήν τη στιγμή την Κίνα, αφήνοντας τα νοσοκομεία να κατακλύζονται με άρρωστα παιδιά και τα σχολεία κλειστά», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι στις ΗΠΑ έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να οφείλεται στους περιορισμούς του κορωνοϊού που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν φυσική ανοσία. Την Τρίτη, η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post» (SCMP) ανέφερε ότι ορισμένα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού αρχίζουν να επανεμφανίζονται στην Κίνα, ειδικά σε «σχολεία, ιδρύματα παιδικής μέριμνας και οίκους ευγηρίας».

Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» που πρόσκειται στο κομμουνιστικό καθεστώς, παραδέχτηκε ότι, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την «αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών νόσων σε παιδιά». Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε όμως ότι, «το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση όπως με αυτό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην πόλη Γιουχάν.

Ενώ σε ορισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία παρατηρούνται ατελείωτες ουρές στα επείγοντα περιστατικά και περιορισμένη διαθεσιμότητα θαλάμων, συνολικά, οι ιατρικοί πόροι επαρκούν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σχολιάζει η εφημερίδα. Τα νοσοκομεία έχουν μάθει από την εμπειρία της νόσου Covid-19 και έχουν αναπτύξει στρατηγικές για την ιεράρχηση των σοβαρών περιπτώσεων και την ταξινόμηση της θεραπείας με βάση τα συμπτώματα.

Πάντως, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με φωτογραφίες και βίντεο γονέων που αγωνιούν για τα άρρωστα παιδιά τους σε υπερπλήρεις αίθουσες αναμονής. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, Κινέζοι γιατροί δήλωσαν στους «Global Times» ότι δεν βλέπουν στοιχεία για ένα νέο παθογόνο όπως ο κορωνοϊός της Γουχάν , απλώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη μ΄ένα κύμα πνευμονίας από μυκόπλασμα, για το οποίο ευθύνεται το παρατεταμένου lockdown του κορωνοϊού.

Κάτοικοι της κινεζικής πόλης Sanhe έχουν ανεβάσει βίντεο με διασώστες να φορούν στολές Ηazmat κάνοντας απολύμανση σε σχολεία και δρόμους της πόλης – μια τακτική που η Κίνα ανέπτυξε στα τελευταία στάδια της πανδημίας, όταν ολόκληρες πόλεις ήταν σε lockdown και πολλοί πολίτες έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα στις οικίες τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεκίνου συνεχίζει να επιμένει ότι έχει την επιδημία υπό έλεγχο, αν και εμπειρογνώμονες παρατήρησαν ότι στη χώρα επιστρέφουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως και ο ψεκασμός για την απολύμανση των δημόσιων χώρων, τεχνικές που χρησιμοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω Κίνας

Μετά την Κίνα και στην Ευρώπη εντοπίστηκαν αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες παιδιών και εφήβων με το το σύνδρομο της λευκής πνευμονίας ενώ τις τελευταίες ώρες, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συμβουλεύουν τους πολίτες και τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. 

«Υπάρχει πλέον μια ανησυχία ότι η επιδημία πλήττει και την Ευρώπη, με την Ολλανδία να βιώνει ένα σοβαρό κύμα κρουσμάτων πνευμονίας που πλήττει παιδιά. 

Ο καθηγητής Τζόζεφ Αμπάνι, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε στην εφημερίδα «Express» ότι, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την «ανησυχητική» ασθένεια που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στη γηραιά ήπειρο θα πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

Στις ΗΠΑ, πρώτα το Οχάιο και ύστερα η Μασαχουσέτη ανέφεραν πως βλέπουν ολοένα περισσότερα κρούσματα αυτής της πνευμονίας. Στο Οχάιο, 142 παιδιά έχουν προσβληθεί από το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» από τον Αύγουστο έως τώρα, αριθμός που οι αρχές χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά υψηλό».

Επιδημία της μυστηριώδους πνευμονίας έχει ξεσπάσει και σε διάφορες ευρωπαικές χώρες, όπως στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Η αναπνευστική αυτή νόσος, όπως επισημαίνουν οι γιατροί μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας, του τραγουδιού και της αναπνοής από μικροσκοπικά σταγονίδια.

Την ίδια ώρα, πηγή από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «DailyMail»ότι, σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει παρατηρηθεί «τίποτα το ασυνήθιστο». Ωστόσο, ο καθηγητής Amesh Adalja, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ, θεωρεί ότι προσέχουμε να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα σε μία κομητεία του Οχάιο. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα πέσει από τα σύννεφα εάν «σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ, τα κρούσματα είναι πάνω από το μέσο όρο, καθώς αρκετές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις επανεμφανίζονται δυναμικά με την νόσο Covid.

Ασθενείς σε κομητεία του Οχάιο – όπου ζουν περίπου 200.000 άνθρωποι – βρέθηκαν θετικοί στο «mycoplasma pneumoniae», μια βακτηριακή πνευμονική λοίμωξη για την οποία ορισμένα αντιβιοτικά είναι άχρηστα, τον αδενοϊό, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τον στρεπτόκοκκο.

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι οκτώ, αν και ορισμένοι είναι μόλις τριών ετών. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες, μία από τις οποίες είναι ότι η ανοσία των παιδιών έχει αποδυναμωθεί από τα lockdown, τη χρήση μάσκας και το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid – αφήνοντάς τα πιο ευεπίφορα σε εποχικές ασθένειες.

Οι αρχές της Μασαχουσέτης βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής ανακοινώνοντας ότι έχει καταγραφεί ανησυχητικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων του «συνδρόμου λευκού πνεύμονα» σε παιδιά με το Οχάιο να εκδίδει παρόμοια προειδοποίηση. Στην κομητεία Warren, λίγα χιλιόμετρα από το Σινσιντάι, εντοπίστηκαν 142 κρούσματα παιδιών του συνδρόμου αυτού από τον Αύγουστο, αριθμός που οι υγειονομικοί υπάλληλοι περιγράφουν ως «εξαιρετικά υψηλό».

«Όχι μόνο αυτό είναι πάνω από τον μέσο όρο της κομητείας, αλλά πληροί επίσης τα κριτήρια του υπουργείου Υγείας του Οχάιο για επιδημία», δήλωσε την Τετάρτη το τμήμα υγείας της κομητείας.

Η Ταιβάν εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Ταϊβάν (MOHW) εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα συμβουλεύοντας τους ηλικιωμένους όπως και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες τα αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αφού τα κρούσματα της αναπνευστικής νόσου εξακολουθούν και αυξάνονται συνεχώς.

Το υπουργείο Υγείας της Ταιβάν εξέδωσε τη σχετική δήλωση που είχαν ανακοινώσει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνιστούσε την αποφυγή περιττών ταξιδιών στην Κίνα. Η Ταιβάν συμβουλεύει επίσης τους ταξιδιώτες α κάνουν εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνοϊού πριν την αναχώρησή τους.

Χθες το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι, ορισμένοι επιδημιολόγοι έσπευσαν να εκφράσουν την διαφωνία τους για την απόφαση της Ταιβάν επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολική ή αντιπαραγωγική, ενώ άλλοι την είδαν ως συνετή προφύλαξη:

Ο Shu-Ti Chiou, επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Υγείας & Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ταϊπέι, υποστήριξε ότι εκδίδοντας αυτή την ταξιδιωτική οδηγία, οι πολίτες θα πιστέψουν λανθασμένα ότι δεν θα προσβληθούν από αναπνευστικές όσους για το χρονικό διάστημα που δεν θα επισκέπτονται την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Rajib Dasgupta, επιδημιολόγος και καθηγητής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί, τόνισε ότι «οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που υιοθετούνται για τον περιορισμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού, δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο για να μπει φρένο στην μετάδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κινεζική κυβέρνηση έχει ιστορικό συγκάλυψης της σοβαρότητας των κρουσμάτων ασθενειών, ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού της Γουχάν.

Όπως σημείωσε το Reuters, η ανάμνηση της Κίνας που κάλυπτε το ξέσπασμα του SARS του 2002-2003 δεν έχει εξασθενήσει στην Ταϊβάν. Στο μεταξύ, χθες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επιδημία αναπνευστικής νόσου στην Κίνα είναι υπό έλεγχο και δεν είναι τίποτα άλλο από μια ελαφρώς πιο σοβαρή εποχή κρυολογήματος και γρίπης από ό,τι συνήθως.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *