Το σχέδιο Τσίπρα για να περάσει η συμφωνία – Τι θα θυμίσει στους βουλευτές του!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
3 Min Read

Τον Κώδικα Δεοντολογίας στον οποίο είχαν βάλει την υπογραφή τους όσοι κατέβαιναν υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές έχει βγάλει από το συρτάρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας – αν αυτή επιτευχθεί – από την Βουλή.

-Advertisement-

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου λέει σε όλους τους τόνους ότι όποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να ψηφίσει την συμφωνία, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του.

Αυτό μετά τις χθεσινές δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ότι αν είναι αυτή η συμφωνία δεν θα την υπερψηφίσουν.

Ήδη, επτά βουλευτές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Στρατούλη , πήραν σαφείς αποστάσεις, ενώ ορισμένοι, όπως οι κ.κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Κοδέλας, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί να περάσει η συμφωνία με την στήριξη άλλων κομμάτων εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού γιατί αυτό θα σημαίνει ότι χάνει την δεδηλωμένη.

Τι προβλέπει ο Κώδικας δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.

β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

γ) Όλοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό».

δ) Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:

i. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

ii. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.

iii. Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

iv. Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.

Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.

Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

 

http://www.newsit.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.