Ad imageAd image

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας»: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read

Το Πάσχα κρίνει τα πάντα Αντίστροφα θα γίνει, όταν αποφασιστεί, η άρση του lockdown. Περιορισμένη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, νέες αιτιολογίες το 13033 και αυστηροί κανόνες για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Τι θα γίνει με μαγαζιά και σχολεία.

-Advertisement-

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θεωρούνται δεδομένα κρίσιμες στιγμές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αναμενόμενη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, δηλαδή των κρουσμάτων και των θανάτων. Ο δεύτερος είναι εάν θα τηρηθούν με… θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα και δεν υπάρξει μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, συνωστισμός στις εκκλησίες (ή έξω από αυτές, καθώς τυπικά θα είναι κλειδωμένες για τους πιστούς) και γύρω από τον οβελία, ούτως ώστε η καμπύλη αυτή ν’ αρχίσει την πτωτική της πορεία και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν που η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί και δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, τότε από τις 27 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η χθεσινή εικόνα, ωστόσο, με το «αντάρτικο» ιερέων σε Κουκάκι και Κέρκυρα θορύβησε την κυβέρνηση και η εισαγγελική παρέμβαση μετά και από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά είναι ενδεικτική για την αυστηρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Αν και στο τραπέζι – όπως έχει γράψει το newsit.gr – υπάρχουν σχέδια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω για κάποιες ώρες τις ημέρες του Πάσχα, τούτη θα είναι η τελευταία επιλογή και προτεραιότητα θα δοθεί αφενός στην αυστηρή τήρηση των περιορισμών που ήδη ισχύουν. Αφετέρου σε προληπτικούς ελέγχους, όπως π.χ. τα μπλόκα στα διόδια και τις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους, για την αποφυγή κύματος εξόδου προς την επαρχία από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα.

- Advertisement -

Το σχέδιο «επόμενη μέρα»

Σε ό,τι αφορά τώρα τα σενάρια για την επόμενη μέρα, αυτά έχουν ήδη καταστρωθεί από τις πρώτες στιγμές στο «δωμάτιο πολέμου» του Μαξίμου, αλλά, με τα έως σήμερα δεδομένα, η επεξεργασία τους θ’ αρχίσει την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Όπως παρουσίασε, άλλωστε, το newsit.gr, στην κυβέρνηση θεωρούν ήδη δεδομένο με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί – ιδίως δε τα οικονομικά – ότι τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η οικονομία είναι σε κάθε περίπτωση μια πολύ κρίσιμη παράμετρος, καθώς είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει περιθώριο η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει παγωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση λογάριασε – με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – την ανθρώπινη ζωή ως απόλυτη προτεραιότητα και φάνηκε από την έως σήμερα πολιτική της και τα προληπτικά μέτρα που πήρε να δικαιώνεται. Όμως, οι προβληματισμοί για την οικονομία είναι λογικό να είναι έντονοι, αλλά σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ειδικοί επί της υγείας, οι οποίοι εισηγούνται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει.

Έτσι, ένα από τα θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα είναι η απόφαση εάν θα γίνουν ή όχι μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί πως η διασπορά του ιού είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Σε ό,τι αφορά δε την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή θα περάσει από διάφορα στάδια. Κάθε απόφαση θα εκτιμάται ξεχωριστά και θα δοκιμάζεται στην πράξη για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

-Advertisement-

Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.

Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Τελευταία στη σειρά είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται ασφαλώς άμεσα και από την αντίστοιχη άρση των περιορισμών στις μεταφορές (πτήσεις από το εξωτερικό), με δεδομένα τα τεστ για τους επισκέπτες. Πιο αυστηρό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τα νησιά κι ιδίως για όσα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Ειδικά για τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εδραιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης που ήδη υπάρχει εξαιτίας του αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία, τότε θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Με τους άμεσους, δηλαδή, ανταγωνιστές της που χτυπήθηκαν σκληρά από τον ιό. Έτσι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) μπορεί να «μαζέψει» σε ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά, ενώ θα δοθούν κίνητρα και για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προκειμένου να σταθούν όρθιες όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και μαζί η εποχική απασχόληση.

πηγή: Newsit.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *