Το πρόσθετο Ε171 ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Η ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να λειτουργεί ως φραγμός για τους παθογόνους μικροοργανισμούς μειώνεται σημαντικά λόγω της χρόνιας έκθεσης σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ένα συστατικό ευρύτερα γνωστό ως Ε171, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω πρόσθετου, καθώς τον περασμένο μήνα Γάλλοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών ανακοίνωσαν ότι το Ε171 έχει πιθανώς καρκινογόνο δράση.
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση NanoImpact, οι ερευνητές εξέθεσαν μια πρότυπη καλλιέργεια κυττάρων του λεπτού εντέρου σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, προσομοιώνοντας την οξεία καιτη χρόνια έκθεση ενός οργανισμού στο πρόσθετο –ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που λαμβάνεται από ένα γεύμα σε διάστημα τεσσάρων ωρών ή από τρία γεύματα σε διάστημα πέντε ημερών αντίστοιχα.
Η οξεία έκθεση στο Ε171 δεν φάνηκε να συνδέεται με εμφανείς αλλοιώσεις, ωστόσο η χρόνια έκθεση μείωσε δραστικά τις μικρολάχνες στην επιφάνεια των κυττάρων του εντέρου. Οι μικρολάχνες είναι μικροσκοπικές προεκβολές που βρίσκονται επάνω στις κυτταρικές μεμβράνες. Όσο λιγότερες είναι οι μικρολάχνες στα κύτταρα, τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο εντερικός φραγμός, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και απορροφώνται δυσκολότερα πολύτιμα συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα λιπαρά οξέα.
«Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό πρόσθετο στα τρόφιμα και το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρει η Γκρέτσεν Μάλερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον. «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας σκοτώσει» προσθέτει με έμφαση η καθηγήτρια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι έχει έναν ήπιο αντίκτυπο για τον οργανισμό «και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος».
Πού βρίσκεται το Ε171
Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως σε χρώματα, χαρτικά, πλαστικά και αντηλιακά. Βρίσκεται επίσης σε οδοντόκρεμες, καθώς διευκολύνει τη διαδικασία της τριβής που χρειάζεται για τον καθαρισμό των δοντιών.
Όσο για τα τρόφιμα, το Ε171 χρησιμοποιείτε σε ορισμένα αρτοποιήματα, σε σοκολάτες, σε αποβουτυρωμένα γάλατα, σε τσίχλες και σε σως όπως η μαγιονέζα.
«Για να περιορίσουμε την έκθεση στα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου πρέπει να αποφεύγουμε κυρίως τα επεξεργασμένα προϊόντα και ιδίως τα ζαχαρωτά (τσίχλες, καραμέλες κ.λπ.), καθώς εκεί βρίσκονται τα νανοσωματίδια σε μεγαλύτερες ποσότητες» αναφέρει η Μάλερ.
-Advertisement-
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *