Ad imageAd image

Το πολύ Facebook επιδεινώνει τη μοναξιά σας κατά τη διάρκεια του lockdown

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Είναι σίγουρο, ότι τις μέρες του εγκλεισμού το ίντερνετ λειτουργεί σαν ένα καλό αντίδοτο στην ανία και στην έλλειψη κοινωνικών ή επαγγελματικών επαφών. Ωστόσο, όσο περισσότερες ώρες περνά κανείς κολλημένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο ανυπόφορη γίνεται η απομόνωσή του.

-Advertisement-

Αυτό υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το αίσθημα μεγαλύτερης κοινωνικής απομόνωσης σχετίζεται τόσο με το συνολικό χρόνο που δαπανά κανείς στα social media. Αλλά, μια επικαιροποιημένη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, αξιολόγησε με μεγάλη ακρίβεια τον βαθμό κοινωνικής απομόνωσης που ένιωθε κάθε χρήστης, βασιζόμενοι σε ανασκόπηση 65 και πλέον ερευνών αναφορικά με το Facebook -συγκεκριμένα- και την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 1.800 άτομα, ηλικίας 19 έως 32 ετών, οι οποίοι ήταν σταθεροί χρήστες στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όσοι περνούσαν πάνω από δύο ώρες τη μέρα στα social media, είχαν διπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνική
απομόνωση
, σε σχέση με όσους δεν βρίσκονταν συνδεδεμένοι πάνω από μισή ώρα καθημερινά. Εκείνοι δε, που επισκέπτονταν τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 58 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον οκτώ φορές τη μέρα κατά μέσο όρο), είχαν τριπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκαν έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική ευεξία, με συμπτώματα όπως εξάρτηση, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, και κατάχρηση αλκοόλ.

-Advertisement-

Ο επικεφαλής καθηγητής της μελέτης, Dr. Brian Primack, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τα Μέσα, την Τεχνολογία και την Υγεία, ο οποίος υπογράφει την σχετική δημοσίευση, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Μολονότι φαίνεται πως τα κοινωνικά μέσα παρέχουν τις ευκαιρίες για να γεμίσουν το κοινωνικό κενό της απομόνωσης, τελικά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μάλλον αυτή δεν είναι λύση που οι άνθρωποι προσδοκούν». Και η εξήγηση που δίνει ο καθηγητής είναι η εξής: «Η αλόγιστη χρήση του Facebook συγκριτικά με μια ήπια ενασχόληση “κοινωνικοποίησης” και επαφής
με φίλους, συγγενείς και γνωστούς, είναι προάγγελος του συνδρόμου του εθισμού. Και ο εθισμός είναι μια ύπουλη συνθήκη με την πιο αρνητική επίδραση στον ψυχισμό, καλλιεργώντας ακόμη μεγαλύτερο φόβο, ανασφάλεια και ανικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας».

- Advertisement -

 

reader

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *