ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Κάθε πόλη της Ελλάδας επιλέγει τον δικό της τρόπο να στολιστεί για τα Χριστούγεννα. Άλλες υπερβολικά, άλλες μίνιμαλ, άλλες προσπαθούν να δώσουν πιο παραδοσιακό τόνο, άλλες πιο μοντέρνο.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το πιο πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα το είδαμε στην Αρεόπολη της Λακωνικής Μάνης. Προφανώς εκεί το κλίμα δεν ευνοεί τη βλάστηση ελατόδασους. Οπότε οι κάτοικοι κατέληξαν σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη λύση.
Ένα στολισμένο φραγκοσυκόδεντρο!
Στον κεντρικό δρόμο της Αρεόπολης δεσπόζει ένα στολισμένο φραγκοσυκόδεντρο.
Η ιδέα ήταν του Χρήστου Λώνη ο οποίος διατηρεί εδώ και λίγα χρόνια την επιχείρηση Γεωπλασία κέντρο κήπου, συγκεκριμένα από το 2017, όταν επέστρεψε στον τόπο που μεγάλωσε από την Αθήνα. «Πρώτη φορά το στολίσαμε το 2017» εξηγεί η κόρη του. «Από τότε αγαπήθηκε από τους ντόπιους» λέει. «Θέλαμε κάτι που να ταιριάζει με τη βλάστηση της περιοχής».
Η φραγκοσυκιά
Τα πλατιά και παχιά φύλλα της φραγκοσυκιάς, τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, από την κορυφή ως τη βάση του «δέντρου» και στολίζονται φυσικά, με τα φραγκόσυκά τους ως πορτοκαλί και κόκκινες μπάλες.
Μία δεσμίδα με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αγκαλιάζει το δέντρο προσδίδοντας τη λάμψη που χρειάζεται κατά τις βραδινές κυρίως ώρες. Όσον αφορά τα φύλλα φραγκοσυκιάς, αυτά μπορούν να βγάλουν ρίζες λίγο καιρό αφού τα τοποθετήσετε σε νερό και να φυτευτούν δίνοντας νέα δέντρα (όχι Χριστουγεννιάτικα).
Στην περιοχή της Αρεόπολης το φραγκόσυκο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Το φυτό ευδοκιμεί εύκολα, άρα χρησιμοποιούνταν από τα παλαιότερα χρόνια ως ζωοτροφή αλλά και ως φρούτο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση του και να το συστήσουν στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Πάντως, το φραγκοσυκόδεντρο της Αρεόπολης, το οποίο ήθελε αρκετή δουλειά για να δημιουργηθεί, δεν είναι προς πώληση.
Αρεόπολη: Η ομορφιά συναντά την ιστορία
Είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής και ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με πέτρινα σοκάκια, πυργόσπιτα σε πολύ καλή κατάσταση και πετρόχτιστους ξενώνες. Κέντρο του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, cafe και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
17 Μαρτίου 1821
Eδώ συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες όπου και ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821. Η σημαία αυτή ήταν λευκή και έφερε διάφορα εθνικά σύμβολα. Διασώθηκε και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Κοντά στην Αρεόπολη βρίσκονται τα περίφημα Σπήλαια του Διρού, που φημίζονται για μια από τις ομορφότερες λιμναίες διαδρομές στον κόσμο, αλλά και για το μέγεθός τους, καθώς είναι τα μεγαλύτερα ελληνικά σπήλαια.
πηγη-notospress.gr