Το παρασκήνιο του νέου τηλεφωνήματος Τραμπ σε Μητσοτάκη

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Το δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου δείχνει πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά τα συμφέροντά τους, εκτίμησε στο newsit.gr κυβερνητική πηγή. Σήμερα συζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

Όσο κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία τόσο περισσότερο πυκνώνει το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο. Σ’ αυτό εντάσσεται και το δεύτερο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου πως έγινε αμέσως μετά την επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι αφού νωρίτερα είχε μιλήσει για πρώτη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν μια μεσολαβητική πρωτοβουλία των ΗΠΑ; Στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά φειδωλοί στα σχόλιά τους, αποφεύγοντας να υιοθετήσουν ευθέως αυτή την άποψη. Εκτιμούν, ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητική πηγή στο newsit.gr, ότι το δεύτερο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυπώνει τη συνειδητοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ πως η ένταση δεν βοηθά τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Επιδιώκουν σταθερότητα στην περιοχή, κάτι το οποίο ήταν απόλυτα σαφές και στις επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.
Στην εξέλιξη αυτή πάντως φαίνεται πως συνέβαλαν – όπως έγραψε το newsit.gr – τόσο η πίεση που ασκεί στον Αμερικανό πρόεδρο η συγκυρία των εκλογών του Νοεμβρίου όσο και η ενόχληση του Ισραήλ για τις επαφές Ερντογάν-Χαμάς, οι οποίες οδήγησαν το State Department στην οργισμένη ανακοίνωση κατά του Τούρκου προέδρου και τις αιχμές για «συναλλαγές» του με τρομοκράτες…

- Advertisement -

Η Τουρκία, ωστόσο, δείχνει ανένδοτη. Η νέα παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex, προκειμένου να παραμείνει στην περιοχή του Καστελόριζου το Oruc Reis, ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά κι η ελληνική πλευρά καταφεύγει εκ νέου σε ασκήσεις αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», σχολίαζαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές κι ενώ στο Βερολίνο, όπου διεξάγεται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η συζήτηση για την Τουρκία και τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Σήμερα, εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέο τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον κ. Ερντογάν, όπως δήλωσε… κατά λάθος η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Θα έχει λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον εάν η Καγκελάριος επικοινωνήσει και με τον κ. Μητσοτάκη και ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας, δεδομένου πως η Γερμανία εξαρχής επιχειρεί να ενεργήσει διαμεσολαβητικά, αλλά και ότι η Τουρκία καλείται πλέον πιεστικά ν’ αποφασίσει εάν θα ρίξει νερό στο κρασί της ή θα συνεχίσει στο δρόμο των προκλήσεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση – όπως ήδη έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός – η πόρτα του διαλόγου θα κλείσει οριστικά. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τραμπ: ότι προαπαιτούμενο του διαλόγου με την Τουρκία – και πάντοτε μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ – είναι να μπει φρένο στις τουρκικές προκλήσεις. Η Άγκυρα, ωστόσο, δείχνει με την παράταση της παράνομης Navtex αποφασισμένη να συνεχίσει σ’ αυτό το μοτίβο κι υποσκάπτει τις προσπάθειες για διάλογο.

Κυρίως, όμως, να προκαλεί την ελληνική πλευρά και ν’ αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος, οδηγώντας στο δίλημμα που θέτει η Αθήνα: ή αποκλιμάκωση της έντασης και εν συνεχεία διερευνητικές επαφές ή, αλλιώς, κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας – με ορίζοντα ασφαλώς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου (24-25/9), η οποία ούτως ή άλλως έχει αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία που επιδεινώνονται διαρκώς, όπως παραδέχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *