Έρευνα από την Ιαπωνία καταλήγει πως η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς.
Την έρευνα που δημοσιεύουν οι Financial Times αναδημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος στα ελληνικά. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από ανίχνευση 110 ατόμων με κορωνοϊό έγινε καταγράφηκε πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή.
Μόνο 6 από τις 22 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις (το 73%) τον μετέδωσαν. Αντίθετα, 77 από τις 88 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό, ενώ οι υπόλοιπες 11 (το 12,5%) περιπτώσεις τον μετέδωσαν.
Τα παράδοξο της διασποράς είναι ότι οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους.
«Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία» λέει ο Muge Cebik, ερευνητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Αν η ίδια συγκέντρωση γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο».
Ο κύριος λόγος είναι ολοφάνερος: τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασκορπιστούν χωρίς κίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν υπάρχει αεράκι να τα παρασύρει.
Έτσι, μπορεί να βρεθείτε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον στον δρόμο, αλλά ο κίνδυνος για μετάδοση του κορωνοϊού είναι μηδαμινός αφού η έκθεση σε εκνεφώματα κορωνοϊού διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος επίσης και για ποδηλάτες ή δρομείς που περνάνε από κοντά μας και που αναπνέουν βαριά.
Όσοι ασκούνται μπορεί να εκπνέουν περισσότερο αέρα, αλλά η ταχύτητα της κίνησής του κάνει τον χρόνο επαφής μικρότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια διασπείρονται σε μεγαλύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, συνίσταται και αυτοί να κρατούν αποστάσεις.