Έρευνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε υψηλή συσσώρευση σωματιδίων στους σταθμούς του μετρό έως και έξι φορές περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον επειδή το σύστημα εξαερισμού υπολειτουργεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια για λόγους εξοικονόμησης ρεύματος.
Τα σωματίδια είναι κυρίως ρινίσματα σιδήρου που προέρχονται από την τριβή των συρμών με τις ράγες κατά τη διάρκεια στάσης των πρώτων κι επικάθονται στις αποβάθρες.
Οι πιο “μολυσμένοι” σταθμοί είναι του Συντάγματος και της Δουκίσσης Πλακεντίας. Από τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., βέβαια, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το επιβατικό κοινό αφού ο μέσος όρος παραμονής στους σταθμούς είναι τρία με πέντε λεπτά.
Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό, τονίζει στοdikaiologitika.gr: “Μπορεί για τους επιβάτες, των οποίων η παραμονή στους χώρους του μετρό είναι μικρή, να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν βαρέα ένσημα, ούτε παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, την ώρα που δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείων. Υπάρχουν μη καπνιστές συνάδελφοι με πρόβλημα στα πνευμόνια”.