Η Βουλή και η Γερουσία του Μισισίπι ψήφισαν και ενέκριναν χθες την αφαίρεση του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής από τη σημαία της πολιτείας.
Το Μισισίπι είναι η τελευταία αμερικανική πολιτεία που έχει στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας.
Η χθεσινή απόφαση ελήφθη καθώς ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την διατήρηση συμβόλων της σκλαβιάς και των φυλετικών διακρίσεων.
Οι βουλευτές του Μισισιπή αποφάσισαν να υιοθετηθεί μια νέα πολιτειακή σημαία.
Η σημερινή σημαία περιλαμβάνει το πρότυπο – κόκκινο φόντο, μπλε σταυρό διαγώνιο, με μικρά λευκά αστέρια – που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες, που αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).
Η απομάκρυνση του εμβλήματος εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μισισιπή με πλειοψηφία 91 ψήφων υπέρ, έναντι 23 κατά. Η ψηφοφορία πυροδότησε χειροκροτήματα.
Στη συνέχεια, η Γερουσία ενέκρινε τη διάταξη με 37 ψήφους υπέρ, έναντι 14 και οι γερουσιαστές γιόρτασαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίες με επευφημίες και αγκαλιές.
Το Μισισιπή είναι η μόνη πολιτεία που έχει το έμβλημα των Νοτίων στη σημαία του, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003.
Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες καλεί μια εννεαμελή επιτροπή να σχεδιάσει μια νέα σημαία που θα περιλαμβάνει τη φράση “In God We Trust”, («Εμπιστευόμαστε τον Θεό») που αναγράφεται στο νόμισμα των ΗΠΑ.
Οι πολίτες του Μισισιπή θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί ένα νέο σχέδιο.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μισισιπή, Τζον Χορν δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους», είπε.
Ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς, ο οποίος δεν ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη σημαία, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο και θα επικυρώσει τον νόμο εάν εγκριθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ