Το καλοκαίρι έχει δώσει πλέον τη σκυτάλη στο φθινόπωρο και τα Σαββατοκύριακα των Λαμιωτών και όχι μόνο, θα αποκτήσουν διαφορετικό νόημα, με αποδράσεις αυτή την φορά όχι στα παράλια, αλλά στις ορεινές ομορφιές του τόπου μας.
Γιατί ο νομός Φθιώτιδας –με τον οποίο θα ξεκινήσουμε– είναι γεμάτος από πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια τα οποία επισκέπτονται για τις χειμερινές – και όχι μόνο- διακοπές τους, εκδρομείς και τουρίστες από όλη την Ελλάδα.
Φύση, ηρεμία, πεζοπορία, στιγμές χαλάρωσης και καλό φαγητό, θα βρείτε σε αυτά τα ορεινά χωριά που είναι από τα πιο όμορφα του νομού μας, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα εξίσου όμορφα που περιμένουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν.
Αφετηρία μας, το Γαρδίκι Ομιλαίων…
Ξεκινάμε λοιπόν με το Γαρδίκι Ομιλαίων, ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.050 μ. που απέχει από τη Λαμία μόλις 60 km. Στεφανώνεται από ένα πανέμορφο ελατοδάσος και στα πόδια του τρέχει το ποτάμι Βίστριζα (ο αρχαίος Ίναχος) που πηγάζει από το βουνό Οξυά.
Είναι το σταυροδρόμι που ανταμώνουν οι νομοί Φθιώτιδας – Ευρυτανίας- Φωκίδας και Αιτωλοκαρνανίας .
Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων και διασχίζεται από καλοδιατηρημένο δημόσιο δρόμο.
Απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου στις ανατολικές πλαγιές της Σαράνταινας, που αποτελεί τη νότια ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Εχει τρεις μαχαλάδες, του Αη-Θανάση, του Σταυρού και της Παναγιάς.
Υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής και αυτό φαίνεται -μεταξύ άλλων- από τις δύο εντυπωσιακές εκκλησίες που δεσπόζουν: της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.Η περίμετρος των πλατειών τους σχηματίζει τεράστιο κυκλικό παγκάκι, όπου ξαποσταίνουν ντόπιοι κι επισκέπτες. Τα καλοκαίρια, που το Γαρδίκι σφύζει από ζωή, όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα, παραπέμποντας σε αλλοτινούς καιρούς, με λιγότερη θλίψη και περισσότερο γέλιο.
Από το 1832 μέχρι το 1912 ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Ομιλαίων. Σήμερα, ανήκει στο Δήμο Μακρακώμης.
Το όνομα
Για την προέλευση της ονομασίας του χωριού «Γαρδίκι Ομιλαίων» έχουν αναφερθεί πολλές εκδοχές. Ενδεικτικά, μία από αυτές είναι πως το «Γαρδίκι» σημαίνει : «ΟΧΥΡΟ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΚΑΣΤΡΟ».
Γαρδίκι στα σλαβικά σημαίνει σημείο του δρόμου όπου μπορεί να ιδρυθεί τελωνείο για την είσπραξη φόρων. Χτισμένο σε ευρύχωρο στένεμα σε ορεινό πέρασμα από το Βορρά προς το Νότο, ενώνοντας παράλληλα τα δυτικά χωριά της Αιτωλίας και των Κραβάρων με αυτά της Φθιώτιδας. Μάλιστα, οι Τούρκοι το αποκαλούσαν Χαΐν Γαρδίκι -χαΐν σημαίνει άπιστο στα αραβικά-, καθώς, όταν τα αποσπάσματα του τουρκικού στρατού έρχονταν να εισπράξουν τους φόρους, συνήθως ακολουθούσαν συμπλοκές με τους αρματολούς και τους κλέφτες, που κατέφευγαν στα γύρω βουνά.
Και για το «Ομιλαίων» όμως έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευσή του.
Ενδεικτικά, μία εξ αυτών είναι η εκδοχή πως το «Ομιλαίων» προέρχεται από την Αρχαία πόλη «Ομίλη», τείχη της οποίας αναφέρεται πως έχουν εντοπισθεί υπό τύπου οχυρού σε διάφορα σημεία του χωριού.
Όποια κι αν είναι η προέλευση της ονομασίας του χωριού, το μόνο σίγουρο είναι πως το Γαρδίκι Ομιλαίων είναι ένας ευλογημένος τόπος , προικισμένος απ’ τη φύση και τους ανθρώπους του, ώστε να κάνει κάθε επισκέπτη να το αγαπήσει και να το νοσταλγήσει.
Πως πάμε…
Οδηγούμε στην εθνική οδό με κατεύθυνση τη Λαμία, εισερχόμαστε στην πόλη και ακολουθούμε τις πινακίδες προς Καρπενήσι. Στην πρώτη πινακίδα που θα συναντήσουμε προς Σπερχιάδα, κάνουμε αριστερά περνώντας από τη γέφυρα κι αφού οδηγηθούμε στην κωμόπολη, μας απομένουν άλλα 25 χλμ. για να φθάσουμε στο Γαρδίκι Ομιλαίων, ακολουθώντας απλώς τις πινακίδες.
Από Αθήνα για Λαμία η απόσταση είναι 210 χλμ. κι από εκεί για Σπερχειάδα άλλα 35 χλμ. Τα τελευταία 25 χλμ. μέχρι το Γαρδίκι θα τα κάνουμε λίγο πιο αργά, οπότε η συνολική διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης και μιας στάσης για βενζίνη κ.λπ., πρέπει να υπολογιστεί στις τρεις με τρεισήμισι ώρες.
Τι να επισκεφθεί κανείς στο Γαρδίκι;
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου λειτουργεί ένα πλούσιο και άκρως οργανωμένο λαογραφικό μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε θαυμάζοντας έτσι την παράδοση του τόπου που διατηρείται ζωντανή ακόμη και σήμερα . Παραδοσιακές φορεσιές, κειμίλια και πολλά άλλα στοιχεία από την καθημερινότητα των προγόνων θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.
Το μουσείο ανήκει στο δραστήριο σύλλογο των απανταχού Γαρδικιωτών , ο οποίος συντηρεί και το κτίριο.
• ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ XΩΡΙΟΥ: Οι εκκλησίες του Αγίου Αθανάσιου και της Παναγιάς κοσμούν τις δύο γραφικές πλατείες του χωριού ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η πλατεία του Σταυρού όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας ένα καφεδάκι και παραδοσιακές γεύσεις κάτω από τη σκιά και τη δροσιά των πλατανιών.
• ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ: Κάνοντας διαδρομές και απολαμβάνοντας τη γαλήνη και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του ωραίου δάσους σίγουρα θα συναντήσετε κάποια από τα πανέμορφα εξωκκλήσια.
• ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ & Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: Μετά από μια διαδρομή μέσα στο «απείρου φυσικού κάλλους» δάσος της οξυάς, που είναι το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη, είναι ευκαιρία να δροσιστείτε με τα κρυστάλλινα νερά της βρύσης του «Αρβανίτη» και να κατευθυνθείτε προς το καταφύγιο της οξυάς.
http://threemushrooms.gr/
bikepackinggreece.wordpress.com
gardiki-news.blogspot.com
www.odigostoupoliti.eu
facebook/ Γαρδικι Ομιλαιων Φθιώτιδας
instagram / Gardiki Omilaion Fthiotidas