Με τηλεδιάσκεψη, λόγω κορονοϊού, και το σημερινό Eurogroup.
Η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.
Οι ΗΠΑ έχουν οπλίσει και πυροβολούν κατά ριπάς τον κορονοϊό, θέλοντας να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας στην οικονομία. Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι περιμένουν από το Eurogroup να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε την περασμένη Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία κατά γενική ομολογία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στους φόβους των αγορών και των επενδυτών.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, για τον φόβο του κορονοϊού με συγκεκριμένη ατζέντα που δεν είναι άλλη από την χαλάρωση των υποχρεώσεων της χώρας σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αποτελεί το άκρον άωτον της ειρωνείας, αφού αν δεν είχε ξεσπάσει η επιδημία, σήμερα η Ελλάδα θα ζητούσε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική μείωσης των φόρων.
Σήμερα όμως αυτή η μείωση των πλεονασμάτων της προσφέρεται αλλά φαίνεται να μην είναι αρκετή.
Eurogroup με τηλεδιάσκεψη
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα, όμως ο επικεφαλής του Eurogroup M. Σεντένο διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού και μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.
Ο Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter αργά το Σάββατο ότι η αίσθηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι άνευ προηγουμένου.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο Μ. Σεντένο.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Η Fed πήρε το όπλο της
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο μηδέν για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008 σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να αντιμετωπίσει το αντίκτυπο του κορονοϊό στην οικονομία, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δις δολαρίων. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να δηλώσει πολύ χαρούμενος με αυτή την κίνηση της Fed. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 12 Μαρτίου, μια κίνηση πουν όπως έδειξαν οι εξελίξεις, δεν ήταν αρκετή.