Το κλίμα «τρελάθηκε» λένε οι επιστήμονες – Δραματική προειδοποίηση για καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Ως κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, και κάθε έτος και πιο έντονα, οι επιστήμονες οι οποίοι παρατηρούν τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας οι οποίες επηρεάζουν και αρνητικά ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας.

-Advertisement-

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, τα «τρελά» ακραία καιρικά φαινόμενα που αλώνισαν τον πλανήτη το 2023 θα γίνουν ο κανόνας μέσα σε μια δεκαετία, χωρίς δραματική δράση για το κλίμα, δήλωσαν οι κορυφαίοι κλιματολόγοι του κόσμου. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που παρατηρούνται σήμερα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» σε σύγκριση με τις ακόμη χειρότερες επιπτώσεις που πρόκειται να έρθουν, λένε, με τους περιορισμούς στα κλιματικά μοντέλα να αφήνουν τον κόσμο να «προχωρά εν μέρει στα τυφλά» στο μέλλον.

Με τους φόβους ότι οι ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν τελικά ωθήσει την κλιματική κρίση σε μια νέα και επιταχυνόμενη φάση καταστροφής, ο Guardian αναζήτησε τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων περισσότερων από 40 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Είπαν ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ήταν απολύτως σύμφωνη με τις προειδοποιήσεις δεκαετιών και ενισχύθηκε φέτος από την επιστροφή του Ελ Νίνιο. Είπαν όμως ότι οι άνθρωποι και οι τόποι ήταν πιο ευάλωτοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα από ό,τι αναμενόταν και υπέστησαν συνέπειες που δεν είχαν ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν, καθώς καταρρίφθηκαν τα κλιματικά ρεκόρ.

- Advertisement -

«Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται τις συνέπειες», δήλωσε ο καθηγητής Piers Forster από το Πανεπιστήμιο του Leeds, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αλλά αυτό ήταν το αναμενόμενο σε [αυτό το επίπεδο] θέρμανσης. Αυτό θα γίνει ο μέσος όρος του καλοκαιριού σε 10 χρόνια, εκτός αν ο κόσμος συνεργαστεί και θέσει τη δράση για το κλίμα στην κορυφή της ατζέντας».

«Οι επιπτώσεις είναι τρομακτικά πιο επιπτώσεις από ό,τι περίμενα εγώ – και πολλοί επιστήμονες του κλίματος που γνωρίζω», δήλωσε ο καθηγητής Krishna AchutaRao στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ινδίας.

Ο Δρ Christophe Cassou, ερευνητής του CNRS στο Université Paul Sabatier Toulouse III, στη Γαλλία, δήλωσε: «Οι αλλαγές στους [κλιματικούς] κινδύνους δεν έχουν υποτιμηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά οι επιπτώσεις έχουν υποτιμηθεί επειδή είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι από ό,τι νομίζαμε – η ευπάθειά μας μας χτυπάει κατάμουτρα».

Το 2023 έχουν καταρριφθεί ρεκόρ καύσωνα και πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. «Τώρα αισθανόμαστε την κλιματική αλλαγή που αναδύεται πάνω από τις συνήθεις καιρικές συνθήκες» δήλωσε ο Cassou.

Τα κλιματικά μοντέλα έχουν προβλέψει με ακρίβεια την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αλλά πολλοί επιστήμονες τόνισαν την ιδιαίτερη δυσκολία που έχουν στην πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία είναι εξ ορισμού σπάνια.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Μπορεί να υποτιμούμε σοβαρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν», δήλωσε ο δρ Ραούλ Κορδέρο, μέχρι πρότινος στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής. «Πετάμε εν μέρει στα τυφλά σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε για τα ακραία κλιματικά φαινόμενα».

Οι επιστήμονες ήταν ξεκάθαροι ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο καμπής προς την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Αλλά ο Δρ Rein Haarsma του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου των Κάτω Χωρών δήλωσε ότι τα σημεία καμπής πλησιάζουν: «Τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε τώρα να συμβαίνουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημεία καμπής, όπως η κατάρρευση της μεσημβρινής ανατρεπτικής κυκλοφορίας του Ατλαντικού και το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, που θα είχαν καταστροφικές επιπτώσεις».

Ένα «μικροσκοπικό παράθυρο» ευκαιρίας παραμένει ανοιχτό για να αποφευχθούν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης, δήλωσαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές επεσήμαναν με συντριπτική πλειοψηφία μία δράση ως κρίσιμη: το μηδενισμό της καύσης ορυκτών καυσίμων.

«Πρέπει να σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Δρ Friederike Otto από το Imperial College του Λονδίνου. «Τώρα, όχι κάποια στιγμή που θα έχουμε επιτρέψει στις εταιρείες να βγάλουν όσα χρήματα μπορούν».

Η καθηγήτρια Emily Shuckburgh από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή ενέργειας. Οποιοσδήποτε διαιωνίζει με οποιονδήποτε τρόπο την εποχή των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται σταθερά στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

“Το να γνωρίζουμε ότι θα αναπολούμε τα σημερινά ακραία φαινόμενα ως ήπια σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στο μέλλον μας είναι πραγματικά εντυπωσιακό”, δήλωσε η καθηγήτρια Andrea Dutton από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ.

“Σχεδόν όλοι οι δείκτες μας για το κλίμα δείχνουν προς τη λάθος κατεύθυνση”, δήλωσε η Αμίνα Μοχάμεντ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ. “Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πιθανό να είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, πλήττοντας περισσότερο τις ευάλωτες κοινότητες.

Η κορυφαία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του 2023, η Cop28, θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου. Φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προεδρεύεται από τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να μειωθούν κατά 43% για να έχουμε καλές πιθανότητες να διατηρήσουμε τη θέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5C.

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *