Αναστάτωση στους κατοίκους της Μπανγκόκ προκάλεσε ένας συναγερμός στο Facebook σχετικά με μια «έκρηξη» που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, αφότου το κοινωνικό δίκτυο ενεργοποίησε το χαρακτηριστικό «Safety Check».
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους χρήστες του Facebook που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες να ειδοποιούν τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν ένας διαδηλωτής στην Μπανγκόκ άρχισε να πετάει κροτίδες.
Όπως αναφέρει το BBC, το Facebook στηρίχθηκε σε «έμπιστους τρίτους για την επιβεβαίωση του περιστατικού».
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το γεγονός στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα να παραπλανήσει πολλούς χρήστες, οι οποίοι με τη σειρά τους άρχισαν να μοιράζονται την ψευδή είδηση της έκρηξης.
Το Facebook έχει δεχθεί, το τελευταίο διάστημα, έντονη κριτική για την έλλειψη κατάλληλων μέτρων που στόχο θα έχουν την εξάλειψη των παραπλανητικών ειδήσεων από την πλατφόρμα του.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook, ο συναγερμός Safety Check ενεργοποιήθηκε περίπου στις 21:00 τοπική ώρα καi παράλληλα δημιουργήθηκε μία σελίδα με τον τίτλο «Η έκρηξη στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη». Πολλοί ήταν οι χρήστες που μόλις είδαν τον συναγερμό άρχισαν να δηλώνουν ότι ήταν ασφαλείς.
Στη σελίδα περιλαμβανόταν επίσης ένας σύνδεσμος ο οποίος παρέπεμπε στην ιστοσελίδα bangkokinformer.com και η οποία αναφερόταν σε ένα βίντεο του BBC όπου έδειχνε μία έκρηξη που είχε σημειωθεί στην Μπανγκόκ. Ωστόσο, το βίντεο του BBC ήταν τραβηγμένο το 2015 όταν είχε πραγματοποιηθεί έκρηξη στον ιερό ναό Erawan.
Πηγή: newsbeast.gr