Στην σταδιακή “ανέγερση” ενός πολυδιάστατου ομίλου τροφίμων προχωράει βάσει ενός καλά μελετημένου και ταχέως υλοποιούμενου σχεδίου ο επιχειρηματίας και πρώην ισχυρός άνδρας της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος σύμφωνα με τα όσα γράφει στο capital.gr ο Γιώργος Λαμπίρης. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν την οδό της υλοποίησης, καθότι η αρχή έγινε μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez International, όταν ο επιχειρηματίας απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Νίκας. Θυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν ο όμιλος Olayan με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι το σύνολο των μετοχών που κατείχε ο όμιλος Olayan στη Νίκας μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, Competrol Establishment μεταβιβάστηκε στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
Ωστόσο ο ιδιαίτερα κινητικός το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρηματίας, δεν στάθηκε μόνο εκεί σύμφωνα με το capital.gr. Ο ίδιος ερχόμενος να εκπληρώσει το πλάνο που δεν υλοποίησε κατά το παρελθόν στη Vivartia, κάνει αυτή τη στιγμή διαδοχικά βήματα και τα χτυπήματά του επικεντρώνονται σε επιχειρηματικές οντότητες που χαίρουν άκρας οικονομικής υγείας.
Η κίνηση απόκτησης των Ελληνικών Χυμών στη Λάρισα με τον Α. Ταμβακάκη
Πρώτιστο παράδειγμα αποτέλεσε στο συγκεκριμένο παζλ η περίπτωση των Ελληνικών Χυμών Α.Ε. Η εταιρεία από τη Λάρισα με τζίρο 22,6 εκατ. ευρώ το 2020 και κέρδη προ φόρων στα 3,2 εκατ. ευρώ είναι γνωστή στην αγορά από τα προϊόντα Viva αλλά και τους χυμούς ιδιωτικής ετικέτας, Belo. Επιπλέον διατηρεί μηδενική δανειακή επιβάρυνση. Η κοινή επένδυση με τον Απόστολο Ταμβακάκη στη συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει τον δρόμο και για άλλες συνεργασίες.
H έντονη φημολογία για τις συζητήσεις με την ΙΟΝ
Ακολούθησε χρονικά η έντονη φημολογία για προχωρημένες επαφές του επιχειρηματία με την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, την οποία έσπευσε να καταλαγιάσει με σχετική ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η εταιρεία της οικογένειας Κωτσιοπούλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν σειρά συζητήσεων και διαπραγματεύσεων το τελευταίο διάστημα με σκοπό την απόκτηση της σοκολατοβιομηχανίας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
Η εξαγορά των εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι για το θέμα της ΙΟΝ, έγινε γνωστό ότι ο κύριος Θεοδωρόπουλος προχωρούσε σε ακόμα δύο κινήσεις για την απόκτηση των εταιρειών Αμβροσία και Έδεσμα, κάτι που γνωστοποίησε στο Capital.gr, ενώ κατόπιν ακολούθησε σχετική ανακοίνωση που επιβεβαίωνε τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Το Έδεσμα και η Αμβροσία ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματίες, ήτοι στα αδέλφια Δημήτρη και Κατερίνα Χατζηγεωργίου και Εύα και Μαρία Μαυρίδου.
Σε ό,τι αφορά το Έδεσμα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών και αποτελεί την παλαιότερη εταιρεία στον τομέα αυτόν καθώς ιδρύθηκε το 1914 από τον Σμυρνιό, Δημήτρη Γανιώτη, στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Με τη συγκεκριμένη κίνηση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά και έναν ακόμα ισχυρό πόλο στον τομέα της αλλαντοβιομηχανίας – εκτός από τη Νίκας – με έδρα αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει στρατηγικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας που διατηρεί προς τις βαλκανικές αγορές αλλά και σε επίπεδο logistics και διανομής στην εγχώρια αγορά.
Σε ό,τι αφορά το Έδεσμα κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 43,03 εκατ. ευρώ έναντι 42,74 την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,68%. Το μικτό αποτέλεσμα ήταν 6,86 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020 έναντι 6,33 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2019. Τα καθαρά κέρδη το 2020 ανήλθαν σε 505,8 χιλ. ευρώ έναντι 34,47 χιλ. ευρώ το 2019.
Η Αμβροσία δραστηριοποιείται στις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες. Στη χρήση του 2020 οι πωλήσεις της ήταν 11,16 εκατ. ευρώ από 11,34 εκατ. ευρώ, τα μεικτά κέρδη ήταν 609,9 χιλ. ευρώ από 532,4 χιλ. ευρώ το 2019 και τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη 123,77 χιλ. ευρώ από 29,34 χιλ. ευρώ.
Το επενδυτικό κρεσέντο ή αλλιώς το κρεσέντο εξαγορών και συζητήσεων προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς του επιχειρηματία δεν σταματάει εδώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες κινήσεις στον τομέα των vegan προϊόντων, ενισχύοντας και μία διαφορετική διατροφική κατεύθυνση και ακολουθώντας την τάση της εποχής.
Το πεδίο της Wonderplant
Σε όλα τα παραπάνω ας μην ξεχνάμε τη συμμετοχή του στην εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, Wonderplant, η οποία αποτελεί ένα βήμα του επιχειρηματία που ακουμπά στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πεδίο είναι ορατό το ενδεχόμενο που προβάλλεται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση να επεκταθεί στη Δυτική Μακεδονία δεδομένης της δρομολογημένης απολιγνιτοποίησης της περιοχής και της δυνατότητας να μισθωθούν εκτάσεις 30.000 στρεμμάτων για χρήση στον πρωτογενή τομέα με βάση το Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Mάλιστα αυτή την περίοδο η Wonderplant προχωράει σε επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ με σκοπό την προσθήκη επιπλέον 70 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Δράμας, γεγονός που θα φέρει τη συνολική καλλιεργήσιμη επιφάνεια σε υαλόφρακτα θερμοκήπια, στα 230 στρέμματα γης.
Τέλος, η ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί μία από τις πρόσφατες συμμετοχές του επιχειρηματία στην γαλακτοβιομηχανία, η οποία υλοποιήθηκε προ της επίσημης ολοκλήρωσης εξαγοράς της Chipita με την από κοινού απόκτηση μετοχών από τον Θεοδωρόπουλο και την κόρη του ιδρυτή της μακεδονικής εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, τις οποίες κατείχε έως εκείνη τη στιγμή ο όμιλος Vivartia. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι ο ίδιος διατηρεί δευτερεύοντα ρόλο, με την ευθύνη του μάνατζμεντ αλλά και την πλειοψηφία των μετοχών να βρίσκονται υπό τη σκέπη της οικογένειας Χατζάκου.