Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε συνεργασία με τον ΟΒΙ θα διοργανώσει προσεχώς ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΟΒΙ.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την προστασία των εφευρέσεων, των εμπορικών σημάτων και των βιομηχανικών σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τεχνολογική πληροφόρηση από δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ).
Στόχος του ΟΒΙ είναι η παροχή σημαντικών υπηρεσιών στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η συμβολή στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
Τον Μάϊο του 2022 ο ΟΒΙ ανάλαβε την αρμοδιότητα των Εμπορικών Σημάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η συγκέντρωση της βιομηχανικής ιδιοκτησίας κάτω από την ίδια στέγη συνηγορεί και στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το προηγούμενο έτος και τη διατήρηση της ίδιας ανοδικής τάσης την τρέχουσα χρονιά. Είναι σαφές ότι και στην Ελλάδα, η προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας αποκτά σταδιακά την απαιτούμενη σημασία και γίνεται κατανοητό ότι το άυλο κεφάλαιο που προκύπτει από τους τίτλους προστασίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Ο ΟΒΙ, λειτουργεί Περιφερειακά Γραφεία ενημέρωσης του κοινού στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Βόλο, τα Ιωάννινα και την Ανατολική Μακεδονία / Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή), που παρέχουν πληροφορίες από ΔΕ και ενημερώνουν το εφευρετικό κοινό για θέματα κατοχύρωσης προσφέροντας υψηλού επιπέδου εξατομικευμένη βοήθεια.
Με πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας, ο Οργανισμός πραγματοποιεί πλήθος ενεργειών και δράσεων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να ενδυναμώσει το σύστημα προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Ο ΟΒΙ έχει ως ορόσημο τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει. Αυτό υλοποιείται με την παροχή νέων επιστημονικών και χρηματοδοτικών εργαλείων προς την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών του, με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, με οφέλη για τους εφευρέτες, και τα μέλη-επιχειρηματίες των Επιμελητήριων κάθε περιοχής. Για την αρωγή και στήριξη των μελών των Επιμελητηρίων δρομολογούνται εκπαιδεύσεις καθώς και διάφορες δράσεις ενημέρωσης, ενώ μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης με συνεργασίες στην περιφέρεια προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.