Το ΔΝΤ «βάζει φωτιά» στη διαπραγμάτευση, με πρόβλεψη επιπλέον μέτρων 1,35 δισ.

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Λίγες ημέρες πριν έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το ΔΝΤ με την έκθεση «Fiscal Monitor» βάζει φωτιά στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Το Ταμείο προβλέπει την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για φέτος και του χρόνου, στέλνοντας ακόμα μια φορά σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίθετα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις το Ταμείο προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας εξ αρχής αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση των μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Αντίστοιχα, στην ίδια έκθεση οι τεχνοκράτες του Ταμείου αν και, όπως αναφέρουν, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις και στις περικοπές στο Ασφαλιστικό, προβλέπουν ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

- Advertisement -

Σε αυτό το πλαίσιο στην επικείμενη ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2015, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Πολ Τόμσεν, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει για ακόμα μια φορά το θέμα του χρέους, στο οποίο το ΔΝΤ είναι «σύμμαχος» της Ελλάδα και να δηλώσει την επιθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία υλοποιώντας σε σύντομο χρόνο τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος στόχος θα είναι η προσπάθεια του να αποσπάσει τη δέσμευση της επικεφαλής του Ταμείου, αλλά και του «σκληρού» Πόλ Τόμσεν, ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει με την σκληρή του στάση εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να μην χαθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Και αυτό γιατί τα χρονικά ορόσημα είναι ασφυκτικά, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει μέχρι τότε το πολυνομοσχέδιο με την πρώτη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να εισπράξει την υποδόση των 2 δισ ευρώ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η υλοποίηση της δεύτερης λίστας, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση του υπόλοιπου 1δισ ευρώ, ενώ οι επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος έως το τέλος Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *