Αλλαγή σκηνικού τον Απρίλιο με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η πτώση της τιμής χονδρικής – σε μεγάλο βαθμό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών – έφερε γενναία μείωση τιμών στα “πράσινα” τιμολόγια, τα οποία σε πολλές εταιρείες καθίστανται πλέον φθηνότερα από τα αντίστοιχα σταθερά μπλε χρώματος. Επιστρέφει λοιπόν το δίλημμα για τους καταναλωτές: σταθερό ή κυμαινόμενο; Μπλε ή πράσινο τιμολόγιο;
Καθώς ολοκληρώνεται η ανάρτηση των τιμολογίων που θα ισχύσουν για τον Απρίλιο, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
1. Πράσινα τιμολόγια: Η σημαντική μείωση που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η οποία και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, φέρνει τη χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 0,11674 ευρώ ενώ αν ξεπεράσει η κατανάλωση τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η χρέωση ανεβαίνει στα 0,12874 ευρώ.
Όσο για το “νυχτερινό” η χρέωση πέφτει πλέον στα 0,08574 ευρώ καθιστώντας πλέον επωφελές για τα νοικοκυριά το να μεταφέρουν κατανάλωση στις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου.
Τι έκαναν οι υπόλοιπες εταιρείες
Υπάρχουν δύο εταιρείες που ανακοίνωσαν φθηνότερο “πράσινο” τιμολόγιο από τη ΔΕΗ (0,09839 ευρώ η VOLTERRA και 0,10441 ευρώ η ΕΛΙΝΟΙΛ) και άλλες που κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Στο πράσινο τιμολόγιο, οι χρεώσεις φτάνουν πλέον μέχρι τα 0,17419 ευρώ ανά κιλοβατώρα όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Επομένως, οι καταναλωτές που θα παραμείνουν στο πράσινο, ας ρίξουν μια ματιά στο τι “παίζει” με τον ανταγωνισμό καθώς πλέον η διαφορά ανάμεσα στον φθηνότερο και στον ακριβότερο διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό…77%. Ακόμη και για τα νοικοκυριά με περιορισμένη κατανάλωση (σ.σ ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι γενικά μήνες περιορισμένης κατανάλωσης καθώς κατά κανόνα δεν δουλεύει ούτε η θέρμανση ούτε ο κλιματισμός) είναι κρίμα να πληρώνουν για μια κιλοβατώρα έως και 77% υψηλότερη τιμή.
2. Μπλε τιμολόγια: Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές στις τιμολογιακές πολιτικές των μπλε τιμολογίων ενώ και η ΔΕΗ άφησε αμετάβλητες τις τιμές της στα 0,14 ευρώ περίπου. Άρα, για τον Απρίλιο, το μπλε τιμολόγιο είναι ακριβότερο από το πράσινο. Άλλοι πάροχοι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν χαμηλότερες σταθερές τιμές που θα ξεκινούν από τα 0,094 ευρώ. Προσοχή μόνο στο πάγιο καθώς η κατάσταση έχει… ξεφύγει: Υπάρχουν εταιρείες που ζητούν πάγιο 14,9 ευρώ ανά μήνα ενώ ο “κανόνας” είναι το πάγιο του σταθερού τιμολογίου να κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ.
Επιδοτήσεις από το κράτος για τον Απρίλιο δεν αναμένεται να υπάρξουν. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που βλέπει ο καταναλωτής στον τιμοκατάλογο, είναι και αυτό που θα πληρώσει τελικά όσον αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Πριν καταλήξει στο αν θα κάνει αλλαγές ή όχι, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας (σ.σ η κιλοβατώρα είναι χρηματιστηριακό προϊόν) μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Όσο η ζήτηση για ενέργεια παραμένει περιορισμένη, δεν αναμένεται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Τα νοικοκυριά με περιορισμένες καταναλώσεις μπορούν να παραμείνουν σε ένα φθηνό πράσινο τιμολόγιο χωρίς μεγάλο ρίσκο. Από την άλλη, νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να “κλειδώσουν” για έναν χρόνο μια τιμή της τάξεως των 9-10 λεπτών καθώς το πιθανότερο είναι σε επίπεδο έτους θα βγουν κερδισμένοι παρά το υψηλό πάγιο.

thetoc.gr