Το διαδίκτυο των πραγμάτων θα έχει ξεπεράσει την κινητή τηλεφωνία μέχρι το 2018

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Το «διαδίκτυο των πραγμάτων» είναι μία έννοια που αφορά στα αντικείμενα της καθημερινότητας -από μηχανές μέχρι wearable συσκευές- που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και τη μετάδοσή τους με στόχο να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των καθημερινών αντικειμένων που μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες και να ολοκληρώνει εργασίες, ενώ εσείς είστε απασχολημένοι.

Μια νέα έρευνα από την Ericsson Mobility Report αποκαλύπτει ότι το «Internet of Things» θα έχει ξεπεράσει την κινητή τηλεφωνία μέχρι το 2018.

Ειδικότερα, η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, αποκαλύπτει ότι το διαδίκτυο των αντικειμένων (IoT, Internet of Things) θα έχει εκθρονίσει τα κινητά τηλέφωνα από την κατηγορία των περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών μέχρι το 2018.

Μεταξύ 2015 και 2021, ο αριθμός των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο IoT αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο κινητό ΙοΤ. Από τα 28 δισεκατομμύρια συσκευών που θα έχουν συνδεθεί έως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.

- Advertisement -

Η δυτική Ευρώπη θα έχει τις περισσότερες προστιθέμενες συνδέσεις ΙοΤ – ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% έως το 2021. Η ώθηση θα προέλθει κυρίως από τις κανονιστικές απαιτήσεις, όπως αυτές για ευφυείς μετρητές οργανισμών κοινής ωφελείας, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για συνδεδεμένα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για επείγουσες κλήσεις (e-call) της ΕΕ η οποία θα υλοποιηθεί το 2018.

Η Rima Qureshi, Senior Vice President & Chief Strategy Officer της Ericsson με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης αναφέρει ότι το ΙοΤ αναπτύσσεται καθώς μειώνεται το κόστος των συσκευών και εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές. Από το 2020, η εμπορική υλοποίηση των δικτύων 5G θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες κρίσιμες για το ΙοΤ, όπως ο τεμαχισμός του δικτύου και η ικανότητα σύνδεσης συσκευών των οποίων ο αριθμός θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα

Οι συνδρομές σε smartphone συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έως το 2021 οι συνδρομές σε smartphone σχεδόν θα διπλασιαστούν, από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης, πως σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια συνδρομητές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες παγκοσμίως – μοναδικοί χρήστες-, το οποίο αποτελεί απόδειξη της εντυπωσιακής ανάπτυξης του τομέα των κινητών τεχνολογιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά στην έκθεση παρουσιάζεται η δραματική αλλαγή στις συνήθειες παρακολούθησης περιεχομένου των εφήβων. Ειδικότερα η χρήση δεδομένων κινητής για βίντεο μέσω smartphone από εφήβους αυξήθηκε κατά 127% μέσα σε 15 μόνο μήνες (2014-15). Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων ετών (2011-15) σημειώθηκε 50 τοις εκατό μείωση στο χρόνο που έφηβοι δαπανούν παρακολουθώντας τηλεοπτικό ή βίντεο περιεχόμενο, μέσω της τηλεόρασης, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε 85 τοις εκατό αύξηση στο χρόνο παρακολούθησης τηλεοπτικού ή βίντεο περιεχομένου, μέσω smartphone. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η επόμενη γένια χρηστών κινητής επικοινωνίας κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση βίντεο με τεχνολογία συνεχούς ροής (streaming), συνυπολογίζοντας Wi-Fi και κινητές επικοινωνίες, κατανοούμε ότι πρόκειται για την ομάδα που παρακολουθούν περισσότεροι οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στο 2016 θα επιτευχθεί ένα πολυαναμενόμενο ορόσημο, καθώς τα εμπορικά δίκτυα LTE υποστηρίζουν μέγιστες ταχύτητες 1 Gbps για την κατερχόμενη ζεύξη (downlink). Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένονται συσκευές που θα υποστηρίζουν 1 Gbps, αρχικά σε αγορές όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Κίνα, ενώ γρήγορα θα εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές. Οι χρήστες κινητών θα απολαμβάνουν εξαιρετικά σύντομους χρόνους ανάκτησης περιεχομένου χάρη στην προηγμένη αυτή τεχνολογία, η οποία θα καταστήσει εφικτές ταχύτητες λήψης αυξημένες έως και κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με τις υψηλότερες ταχύτητες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Άλλα σημαντικά σημεία της έκθεσης Ericsson Mobility Report είναι τα ακόλουθα:

  • Μια ιστορία παγκόσμιας ανάπτυξης: οι συνδρομές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες θα τετραπλασιαστούν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μεταξύ 2015 και 2021· η τηλεπικοινωνιακή κίνηση κινητών δεδομένων στην Ινδία θα γίνει δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη μέχρι το 2021· επίσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ώριμη αγορά, η τηλεπικοινωνιακή κίνηση για κινητές επικοινωνίες στις ΗΠΑ θα γνωρίσει αύξηση 50% μέσα στο 2016.
  • Η τηλεπικοινωνιακή κίνηση δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό: σε παγκόσμιο επίπεδο, η τηλεπικοινωνιακή κίνηση δεδομένων κινητής αυξήθηκε κατά 60% από το πρώτο τρίμηνο του 2015 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χάρη στον αυξανόμενο αριθμό συνδρομών smartphone και στην αυξανόμενη κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομητή. Μέχρι του τέλος του 2021, περίπου το 90% της τηλεπικοινωνιακής κίνησης δεδομένων κινητής θα προέρχεται από συσκευές τύπου smartphone.
  • Οι συνδρομές LTE αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2016: στο τρίμηνο αυτό υπήρξαν 150 εκατομμύρια νέες συνδρομές, ωθούμενες από τη ζήτηση για βελτιωμένη εμπειρία χρήστη και ταχύτερα δίκτυα, φτάνοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια συνδρομές παγκοσμίως. Μέσα στο 2016 αναμένεται να υπάρξουν εμπορικά διαθέσιμες μέγιστες ταχύτητες LTE της τάξης του 1 Gbps.

Απαιτείται πρόσθετη εναρμόνιση του φάσματος μεταξύ των χωρών που σχεδιάζουν πρώιμη υλοποίηση της τεχνολογίας 5G: Η τεχνολογία 5G θεωρείται πιθανό ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, οπότε απαιτείται εναρμόνιση του φάσματος μεταξύ χωρών που σχεδιάζουν πρώιμη υλοποίηση. Αυτό ισχύει παράλληλα με την τρέχουσα διαδικασία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοεπικοινωνιών WRC-19, το οποίο εστιάζει στο φάσμα για εμπορικές υλοποιήσεις 5G πέραν του 2020.

Η έκθεση ορίζει ως συνδεδεμένη συσκευή ένα φυσικό αντικείμενο το οποίο διαθέτει μια στοίβα IP η οποία επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία πάνω από μια διασύνδεση δικτύου.

Πηγή: newsbeast.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *