Τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος ανέπτυξε σε χθεσινή συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. η ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η συγκεκριμένη δήλωση μόνο τυχαία δεν είναι καθώς με τον τρόπο αυτό κλείνει το μάτι στην Ευρώπη να συνταχθεί με τη σκληρή θέση του, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν καν να διανοηθούν μια εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.
Με αυτό το πολιτικό πόκερ, η κ. Λαγκάρντ πετυχαίνει να διευρύνει το μέτωπο ενάντια στην Αθήνα, που μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις για βαθύτερες περικοπές σε συντάξεις και για ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
Τόνισε, επίσης, ότι τα νούμερα πρέπει «να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».
«Δεν είμαστε Δράκοντες»
Η γενική δευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι δεν της αρέσει όταν «μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες».
Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι «η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί».
Σύμφωνα με την ίδια, «το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία».
«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει»
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».
«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα – θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά» τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.