Ένας… φαγώσιμος κήπος. Όλα τρώγονται. Ακόμα και τα ανθοφόρα φυτά όπως τα ηλιοτρόπια. Στα σύνορα με το άλσος Συγγρού βρίσκεται το κτήμα Καρέλλα που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητο. Στο χώμα του όμως δημιουργήθηκαν παρτέρια και φυτεύτηκαν καρποφόρα δέντρα.
Μαρούλι, σπανάκι, σαλάτα, οπωροφόρα δέντρα. Αλλά και συνολικά 50 καρποφόρα δέντρα. Βότανα και αρωματικά, καρότα, πατάτες. Στην έκταση των πέντε στρεμμάτων που καταλαμβάνει το χωράφι.
Ο μπαξές αυτός θα πρασινίσει κι άλλο. Τα δέντρα θα ψηλώσουν περισσότερο. Οι φράουλες θα κοκκινίζουν κάθε Απρίλιο σηματοδοτώντας τον ερχομό της άνοιξης. Κι όλα μαζί θα δίνουν τροφή και αγροτική απασχόληση σε περίπου 50 οικογένειες που ζουν στο Μαρούσι.
Τοποθετημένα συμμετρικά και ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, του ηλίου, ενταγμένα στο μικροκλίμα της περιοχής.
Την έκταση που παραχώρησε ο δήμος Αμαρουσίου, θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πενήντα οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Αποκομίζοντας τους καρπούς των καλλιεργειών τους. Η καθεμία έχει τη δική της έκταση και από αυτή θα καλύπτει ένα μέρος ή και όλες τις καθημερινές τις ανάγκες.
Με τον καιρό, θα δημιουργηθούν φυτικοί ανεμοφράκτες, καθώς τα δέντρα θα αναπτύσσονται κόβοντας του ξεροβόρι που φυσάει από την Κηφισιά προς το Μαρούσι. Τα φυσικά απορρίμματα θα γίνονται κομπόστ και τα νερά της μικρής τεχνητής λίμνης το κέντρο του κτήματος θα ποτίζουν κάθε δύο εβδομάδες τα παρτέρια. Και τα δύο θα προσφέρουν φυσικό λίπασμα. Χωρίς χημικά, ενταγμένο στα πρότυπα της βιολογικής, αειφόρου γεωργικής πρακτικής.
«Είναι ο δεύτερος λαχανόκηπος που δημιουργείται στο Μαρούσι. Αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και όσους επισκέπτονται το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Το 20% των προϊόντων που θα παράγονται εδώ, προορίζονται για τις ανάγκες του παντοπωλείου. Ό,τι βλέπετε αποτελεί μία σύνθεση δυνάμεων του δήμου, χορηγιών καθώς και των πολιτών του Αμαρουσίου. Τα αποτελέσματα ήδη τα βλέπετε μπροστά σας. Σε ένα χρόνο από τώρα ο χώρος θα γίνει επίγειος παράδεισος», όπως λέει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης στο newsbeast.gr.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Μαρουσιώτες καλλιεργητές ήδη έχουν φυτέψει ο καθένας τα δικά του λαχανικά. Ήδη δρέπουν ο καθένας τη δική του σοδειά. Βρίσκονται κοντά σε έναν τρόπο ζωής που σχεδόν όλοι έχουμε απομακρύνει από το κέντρο μνήμης μας, ως περήφανοι… πρωτευουσιάνοι. Ωστόσο όλοι όσοι καλλιεργούν στο κτήμα Καρέλλα γνωρίζουν τη φύση. Μαθαίνουν τη φύση. Και ξέρουν πως αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι τους είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομα του κάθε φυτού. Το πορτοκάλι είναι σχεδόν μικροσκοπικό, το λεμόνι χυμώδες και μυρωδάτο, τα ροδάκινα εύγευστα και βελούδινα.
Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τη φύση και τους κανόνες της. Απόρροια της κρίσης; Αναμφισβήτητα ναι. Δεν παύει όμως να είναι μία από τις προεκτάσεις της που διαρκώς θυμίζει ότι η γη είναι ικανή να δώσει όλα ή… σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε.
πηγη-newsbeast.gr