Ο άπιστος σύζυγος που θέλει διαζύγιο. Η διάσημη σύζυγος, την οποία λατρεύει ο κόσμος. Τα παράξενα στοιχεία. Η φρενίτιδα των ΜΜΕ. Οι χιλιάδες εθελοντές που ψάχνουν την εξαφανισμένη και η ξαφνική επιστροφή της. Μοιάζει με υπόθεση της ταινίας όμως πρόκειται για κάτι που συνέβη στην πραγματικότητα. Η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ημέρες χωρίς ποτέ κανείς να μάθει το γιατί.
Η Αγκάθα Κρίστι πήρε το προσωνύμιο «Βασίλισσα του Εγκλήματος». Ο λόγος; Το στήσιμο όλων των υποθέσεων της είναι εξαιρετικό: από τη διάπραξη του εγκλήματος, τους πιθανούς υπόπτους και τα κίνητρα τους, μέχρι την επίλυση και την σύλληψη του υπόπτου. Αν και ο πιο γνωστός της λογοτεχνικός χαρακτήρας είναι ο Ηρακλής Πουαρό, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε ιστορίες με πρωταγωνιστές και άλλους ντετέκτιβ.
Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Τόρκεϊ, νοτιανατολικά της Αγγλίας. Ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας. Δεν πήγε σχολείο, αλλά έκανε μαθήματα στο σπίτι με τον αμερικανό πατέρα της. Της άρεσαν πολύ τα παραμύθια και από πέντε χρόνων έμαθε να διαβάζει για να μπορεί να αποστηθίζει τις ιστορίες. Έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών και ακολούθησε ένας αγώνας της μητέρας της να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες για να πληρώνει τα έξοδα.
Ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα όταν η μεγαλύτερη αδερφή της τής είπε ότι δε μπορούσε. Η Αγκάθα Κρίστι την διέψευσε πανηγυρικά.
Παντρεύτηκε τον Archibald Christie, πιλότο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που φαινόταν να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το γκολφ παρά για τη σύζυγό του.
Το 1926 έχει μόλις δημοσιεύσει το έκτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Φόνος του Ρότζερ Ακρόιντ». Τα βιβλία της πουλάνε σαν τρελά, εκείνη όμως δεν βρίσκεται ακόμη στην κορυφή.
Στην αντίθετη όχθη, η προσωπική της ζωή δεν είναι και στα καλύτερά της. Ο σύζυγός της Archibald Christie της ανακοινώνει ότι θέλει διαζύγιο για να παντρευτεί την ερωμένη του. Την κατηγορεί ότι βάζει σε προτεραιότητα τα βιβλία της και την κόρη της Ρόζαλιντ από εκείνον.
Η Αγκάθα Κρίστι έχει πρόσφατα χάσει τη μητέρα της και σαν μην έφτανε αυτό η απιστία του άντρα της τής έρχεται σαν κεραμίδα.
Ο σύζυγός της φεύγει και εκείνη καταρρέει. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 η Αγκάθα Κρίστι φιλάει την κόρη της για καληνύχτα, αφήνει ένα γράμμα στη γραμματέα της να ακυρώσει όλα της τα ραντεβού, μπαίνει στο αυτοκίνητό της και εξαφανίζεται. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε μερικά μίλια μακριά, αλλά κανένα ίχνος εκείνης.
Το θέμα έγινε φυσικά πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες με τα σενάρια να δίνουν και να να παίρνουν; Πρόκειται για απαγωγή; Για αυτοκτονία; Πρόκειται για φόνο που ζήτησε ο σύζυγός της Archibald Christie;
Η είδηση βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times και 15.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν, μαζί με αεροπλάνα και κυνηγόσκυλα. Έγιναν έρευνες σε λίμνες και ποτάμια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο.
Και όλο αυτό το διάστημα, οι εφημερίδες «φωτογράφιζαν» τον σύζυγό της. Στον Τύπο η υπόθεση παίρνει χαρακτηριστικά θρίλερ με τις εφημερίδες να δίνουν πιθανά πορτρέτα της συγγραφέως άλλοτε με καπέλο, άλλοτε με γυαλιά, με διαφορετικά μαλλιά. Η εξαφάνισή της έγινε πρωτοσέλιδο και στην Daily Mirror.
Το αυτοκίνητό της βρέθηκε στην άκρη ενός βάλτου με ανοιχτά φώτα, χωρίς να υπάρχουν ίχνη ατυχήματος. Μέσα στο αυτοκίνητο, η αστυνομία βρίσκει τα προσωπικά της είδη, τη γούνα της και το δίπλωμα οδήγησης.
Ένας μάρτυρας ισχυρίζεται ότι την είδε ντυμένη άντρα, ένας άλλος πιστεύει ότι την είδε στα Harrods, στο Λονδίνο. Δύο συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων συμμετέχουν στις έρευνες. Η Ντόροθι Σέγιερς επισκέπτεται το σημείο όπου εξαφανίστηκε. Ο Κόναν Ντόυλ δίνει ένα γάντι της Αγκάθα Κρίστι σε ένα μέντιουμ, η οποία λέει ότι ζει και ότι δεν θα αργήσει να εμφανιστεί.
Τελικά, 11 μέρες μετά, η Αγκάθα Κρίστι εντοπίζεται σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο με σπα στο Harrogate.
Όταν έφτασε ο σύζυγός της, η Αγκάθα Κρίστι δεν τον αναγνωρίζει, είναι χαμένη. Η αστυνομία ανακαλύπτει ότι βρισκόταν εκεί με το όνομα Τερέζα Νηλ, το όνομα της ερωμένης του συζύγου της! Η Αγκάθα Κρίστι ανεβαίνει στο δωμάτιό της για να πληρώσει, δοκιμάζει διάφορα φορέματα, ντύνεται, παίρνει τον σύζυγό της από το μπράτσο και φεύγει χωρίς να μιλήσει σε κανέναν.
Η ιστορία της εξαφάνισής της ενέπνευσε τον άλλο μετρ του θρίλερ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος αποτύπωσε αυτή την ιστορία στην ταινία του «The Lady Vanishes».
Η Αγκάθα Κρίστι ποτέ δεν αποκάλυψε το λόγο της εξαφάνισής της, κάτι που έκανε τις φήμες να οργιάσουν. Όταν ρωτήθηκε για την εξαφάνισή της μετά από χρόνια και δεν απάντησε ποτέ, λέγοντας ότι έχει προβλήματα μνήμης.
Πολλά τα σενάρια που αναπτύχθηκαν… Είχε πάθει αμνησία λόγω κάποιου ατυχήματος; Ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο; Προσπάθησε να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία; Τι μπορεί να συνέβη τελικά;
Πολλοί είπαν ότι η Αγκάθα Κρίστι ήθελε να δώσει ένα μάθημα στον σύζυγό της. Ο Τζάρεντ Κέιντ, συγγραφέας του «Η Αγκάθα Κρίστι και οι 11 ημέρες της εξαφάνισης» είπε στην Independent:
«Ήθελε να χαλάσει το σαββατοκύριακο του άντρα της με την Νιλ, να τον κάνει να υποφέρει, αν και ακόμη τον λάτρευε. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Τύπου».
Άλλοι πάλι είπαν ότι μπορεί να έπαθε περιστασιακή αμνησία λόγω τους στρες και της κατάθλιψης. Οι πιο κυνικοί μίλησαν για διαφημιστικό κόλπο γιατί η Αγκάθα Κρίστι, μετά την εξαφάνισή της έφτασε στο απόγειο της δόξας της.
Πηγή: newsbeast.gr