Ο αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών- αυτός ο μεγάλος «άγνωστος» της παγκόσμιας Ιστορίας- παραμένει έως σήμερα μη επισκέψιμος, αναξιοποίητος και στα περισσότερα σημεία απροσπέλαστος.
Χωρίς ενημερωτικές πινακίδες, χωρίς προσδιορισμένα μονοπάτια που να οδηγούν και να συνδέουν μεταξύ τους τα διάφορα σημεία του, χωρίς ένα παγκάκι για να μπορούν να κάθονται οι επισκέπτες και να απολαμβάνουν το τοπίο, χωρίς ξεναγούς και αρχαιολόγους.
Τα «κυριότερα σημεία» του, όπως το Φωκικό τείχος που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., διατηρείται ακέραιο με την πρωτότυπη ζιγκ-ζαγκ κάτοψή του, που «ακολουθεί» το βραχώδες ανάγλυφο, όπως τη σχεδίασε ο Μαρινάτος στο Ημερολόγιο Ανασκαφής, μερικά χρόνια πριν την έκρηξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Πεδίο μάχης κοντά στις ιαματικές πηγές, κείται επίσης χωρίς περίφραξη, τόπος ελεύθερου κάμπινγκ διαφόρων περαστικών, ενώ στον λόφο του Κολωνού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Μάχης και ανασκάφηκαν χιλιάδες Περσικά βέλη, τα πέτρινα αναχώματα που λειτουργούν σαν «σκαλοπάτια» είναι δύσβατα και αρκετά έχουν καταρρεύσει.
Από τους πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται τον χώρο, θα παρατηρούσε εύκολα κανείς πως οι περισσότεροι κινούνται μόνο μέχρι το Ηρώο, για να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα. Κάποιοι επισκέπτονται και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης, το οποίο όμως διαθέτει πληροφορικά συστήματα δεκαετίας, που ήδη μοιάζουν απαρχαιωμένα και λειτουργούν με «αρθριτικά».
Παρά το γεγονός αυτό, το Κέντρο δέχθηκε 21.000 επισκέπτες από την 1/1/2019 ως τις 30/8/2019, ενώ το 2018 δέχθηκε 27.000 επισκέπτες.
Στην περιοχή των Θερμοπυλών πραγματοποιήσαμε έρευνα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2019. Τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων, τα οποία διανεμήθηκαν σε εκατό (100) αλλοδαπούς τουρίστες που είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στον χώρο.
Η σχετική επιστημονική ανακοίνωση έγινε στο Διεθνές Συνέδριο Tourman στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2019, με τον τίτλο: “FIGURING OUT TOURISM EXPERIENCE AT THERMOPYLAE : CULTURAL HERITAGE, EDUCATION AND HOSPITALITY” (Papaefthimiou, E., Katsaitis, A., Tzimas, N. & Tsartas, P.)
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα στοιχεία της Έρευνας που αφορούν τον Αρχαιολογικό χώρο Θερμοπυλών.
[embeddoc url=”https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2020/02/ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ.docx” download=”all” viewer=”microsoft”]
Σύμφωνα με τις απαντήσεις:
Το 38% των τουριστών δεν περπάτησε καθόλου στον αρχαιολογικό χώρο ή πολύ λίγο, χάνοντας έτσι μια μοναδική εμπειρία.
Το 46% των τουριστών περπάτησε γύρω από την περιοχή, αλλά το 68% δεν είδε το Φωκικό Τείχος- το highlight του αρχαιολογικού χώρου- και το 61% δεν ανέβηκε καν στον Λόφο Κολωνού και φυσικά δεν είδε το επίγραμμα στην κορυφή του λόφου. Λιγότεροι από τους μισούς, μόλις το 44%, εντόπισαν το Πεδίο Μάχης. Το 46% δεν κατόρθωσε να ταυτίσει τα διάφορα γεγονότα της Μάχης με το πραγματικό τοπίο, ενώ περίπου οι μισοί είχαν θέα από ψηλά και τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις γεωμορφολογικές αλλαγές στο τοπίο.
Το 40% διαπίστωσε την ανεπάρκεια των ενημερωτικών πινακίδων και το 75% δήλωσε ότι οι πυλώνες της ηλεκτρικής ενέργειας καταστρέφουν τη μοναδικότητα του τοπίου και του αρχαιολογικού χώρου (Εάν δεν υπογειοποιούνται τα καλώδια, ας μετακινηθούν οι πυλώνες προς Βορρά, τουλάχιστον οι 3 που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου).
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά…
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι, αν και το 60% των επισκεπτών δήλωσαν ότι ήταν όνειρο ζωής για εκείνους να επισκεφτούν τις Θερμοπύλες και άλλοι τόσοι δήλωσαν ότι ένιωσαν σαν «προσκυνητές» σε ιερό χώρο, τελικά οι προσδοκίες τους δεν εκπληρώθηκαν, αφού δεν βίωσαν την ποιοτική εμπειρία που προσδοκούσαν στον χώρο και δεν κατάφεραν να δουν τα αυθεντικά μνημεία.
Έφτασαν έως την πηγή και «δεν ήπιαν»…
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών.
Από πότε η πραγματικότητα ονομάζεται χολή; Είναι γεγονότα που φαίνονται με τις πράξεις, η συγκεκριμένη βρίσκεται σε αυτή τη θέση περισσότερο από δέκα χρόνια και τώρα θυμήθηκε να παρουσιάσει τα προβλήματα. Έχει κάποιο λόγο που το κάνει και αυτό είναι το προσωπικό της συμφέρον και μόνο.
Τι χολή στάζει το στόμα σου βρε, να το κοιτάξεις γιατί μπορεί να δηλητηριαστείς η ίδια.
Άντε να κάνεις καμιά έρευνα στη Λαμία για την Πινακοθήκη που δεν γνωρίζουν πολλοί Λαμιώτες την ύπαρξή της και άσε τις έρευνες για τις Θερμοπύλες επειδή είναι τα 2500 χρόνια. Δεν θα τολμήσεις ποτέ γιατί πολύ απλά την ξέρεις την απάντηση. Τι έγινε πήρες το διδακτορικό ή είσαι ακόμη υποψήφια; Μήπως προσπαθείς να αυξήσεις τις δημοσιεύσεις σου για να έχεις επιτέλους το πολυπόθητο Dr;;;