Τυρί: Βλάπτει την υγεία; Πως να το απολαύσετε χωρίς ενοχές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Το τυρί δεν είναι εντελώς κακό από διατροφική άποψη. Περιέχει ασβέστιο, που χτίζει γερά οστά, και πρωτεΐνη. Τις περισσότερες, όμως, φορές, θα φάμε τυρί πάνω σε μια πίτσα, μέσα σε ένα λιπαρό τοστ ή μπέργκερ, ή λιωμένο πάνω από ένα μπολ με αμαρτωλά νάτσος. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κορεσμένα λιπαρά και οι περιττές θερμίδες που θα πάρουμε υπερτερούν έναντι του διατροφικού του οφέλους. Πώς μπορούμε λοιπόν, να απολαύσουμε το τυρί, χωρίς να έχουμε ενοχές; Η σίγουρη απάντηση είναι “Σε μικρές δόσεις”, αλλά ας δούμε και μερικές λεπτομέρειες, για να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι τα ιδανικά τυριά που μπορούν να χωρέσουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

-Advertisement-

Όπως όλα τα γαλακτοκομικά, το τυρί μας προσφέρει ασβέστιο και πρωτεΐνη, όπως βιταμίνη Α, Β12, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε το τυρί (και τα γαλακτοκομικά) την κύρια πηγή πρωτεϊνών μας, καθώς θα έπρεπε να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα πολλά λιπαρά.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Τουρκία, το 2008, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τυρί (μόλις 9,5 γραμμάρια) αφού έπλεναν το στόμα τους με ζαχαρούχο νερό, είχαν πολύ γρήγορη πτώση της οξύτητας του στόματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια. Άλλες, παλαιότερες μελέτες, έδειξαν επίσης πως το τυρί μπορεί να έχει ανασταλτικές για την δράση των οξέων ιδιότητες.

Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το αν τα γαλακτοκομικά μπορούν να βοηθήσουν στο χάσιμο του περιττού βάρους. Μία μελέτη του 2009 για το περιοδικό Nutrition & Metabolism αναφέρει ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας μετά την απώλεια βάρους. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τυρί παχαίνουν λιγότερο με τον καιρό σε σχέση με όσους δεν τρώνε, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσοι τρώνε συχνότερα τυρί, έχουν την τάση να είναι συχνότερα υπέρβαροι. Το ίδιο διφορούμενες είναι και οι απόψεις για το αν το τυρί έχει οποιαδήποτε επίδραση – καλή ή κακή – με τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Μία έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τυριού μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, ενώ μια άλλη έδειξε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και των ωοθηκών.

- Advertisement -

Το τυρί, με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, ίσως δεν είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της καρδιάς μας, αλλά ορισμένες διατροφές – όπως η Μεσογειακή – το επιτρέπουν, πάντα με μέτρο.

-Advertisement-
=Advertisement=

Διαλέξτε με προσοχή τα τυριά που καταναλώνετε, ώστε να μην φορτώνετε την καθημερινή σας διατροφή με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Για παράδειγμα, το τσένταρ και το ελβετικό τυρί δεν είναι καλές επιλογές από άποψη θερμίδων, ενώ η φέτα και η μοτσαρέλα είναι πιο ελαφριά τυριά. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε τυριά με πιο έντονη γεύση, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες. Ξανά, η φέτα είναι καλή επιλογή, όπως και το blue cheese και η παρμεζάνα. Τα περισσότερα τυριά, πάντως, κυκλοφορούν με λιγότερα λιπαρά, ως και καθόλου. Και, μάλιστα, χωρίς αλλαγές στη γεύση.

Επίσης, η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αλλάζει, ανάλογα με το είδος του τυριού. Τα σκληρά τυριά έχουν περισσότερο (200 mg ανά 28 γραμμάρια). Το cottage cheese, που είναι μία πολύ καλή και light επιλογή, περιέχει 140 mg ανά κούπα. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο συμβαίνει και με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν περισσότερο, ενώ το ελβετικό περιέχει πιο λίγο. Υπάρχουν, πάντως, στο εμπόριο τυριά που περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου.

Τέλος, θα ήταν καλό να αποφεύγετε το τυρί-κρέμα, και να προτιμάτε το cottage cheese για τα σνακ σας. Το τυρί-κρέμα περιέχει πολλά λιπαρά (10 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια). Αν χρειάζεστε τυρί-κρέμα για κάποια συνταγή, ψάξτε για συσκευασίες με χαμηλά λιπαρά.

iatronet

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *