Τιμολόγια νερού: Ποιοι μπορεί να δουν μείωση και ποιοι αύξηση στους λογαριασμούς τους

Αυξομειώσεις στις τιμές του νερού ανά περιοχή και ανά κοινωνική ομάδα θα μπορούσε να φέρει η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα (11.9.24) από το Υπουργείο Ενέργειας.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Αυξομειώσεις στις τιμές του νερού ανά περιοχή και ανά κοινωνική ομάδα θα μπορούσε να φέρει η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα (11.9.24) από το Υπουργείο Ενέργειας.

-Advertisement-

Αυτό σημαίνει πως ορισμένες ομάδες πελατών μπορεί να δουν εκπτώσεις δηλαδή μειώσεις στους λογαριασμούς του νερού τους (πχ τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά ευάλωτοι), ενώ ευρύτερες κοινωνικές ομάδες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μπορεί να δουν αύξηση των λογαριασμών ύδρευσης τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σημερινή παρουσίαση του Υπουργείου Ενέργειας για το νερό και την αντιμετώπιση τη λειψυδρίας ο πρώτος βασικός άξονας της νέας τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση -η οποία θα αποτυπωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση- προβλέπει πως τα τιμολόγια δεν μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει τη δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, ο τρίτος κάνει λόγο για κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

- Advertisement -

Ο τέταρτος άξονας των μέτρων προβλέπει ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.

Σε σχέση με τον τελευταίο άξονα, αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν στο newsit.gr πως η επερχόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δίδει την σχετική κατεύθυνση, αλλά οι ενδεχόμενες αποφάσεις για ειδικά τιμολόγια, δηλαδή για εκπτώσεις στις παραπάνω κατηγορίες πελατών εναπόκειται στις ίδιες της δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν από ορισμένες τουλάχιστον δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης να ληφθούν άμεσα -δηλαδή πριν προχωρήσει η εφαρμογή των άλλων αξόνων – , δεδομένης και της πίεσης που ζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά κλπ λόγω της ακρίβειας αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει επίσημα τη συζήτηση για συνολική αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των εν λόγω επιχειρήσεων, κάτι που θα μπορούσε να φέρει αρνητικές (και μη πολιτικά επιθυμητές) ειδήσεις -δηλαδή αύξηση τιμών- για άλλες κατηγορίες πελατών.

Όσον αφορά τον άξονα που προβλέπει την κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως δεν ισχύει για όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης η κλιμακωτή χρέωση, όπως πχ ισχύει στην ΕΥΔΑΠ και σε άλλες.

Υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν ενιαία χρέωση ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης, είτε έχουν ένα ποσό χρέωσης (καθώς δεν έχουν δυνατότητα ογκομέτρησης!), είτε «εποχική» (κατά τους θερινούς μήνες) αυξημένη χρέωση.

Αυτή η ανομοιογενής κατάσταση, θα αλλάξει με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθεί σε λειτουργία έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς η εν λόγω Αρχή θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβει «ραπόρτο» από κάθε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και να παρέμβει στις περιπτώσεις που δει χάσματα στις χρεώσεις κάποιων δήμων σε σχέση με εκείνες που είναι «λογικές» με βάση την εμπειρία άλλων δήμων.

Λέγοντας μη «λογικές» τιμές, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, δεν σημαίνει αναγκαίες υψηλές, αλλά και χαμηλές, την ίδια ώρα που οι ίδιες επιχειρήσεις (με τις χαμηλές τιμές) μπορεί να έχουν γιγάντιο “έλλειμμα” (σ.σ. δηλαδή μεγάλο κόστος ανάκτησης) το οποίο καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρμόδια Αρχή, θα συστήσει διορθώσεις, σε μείωση ή αύξηση τιμολογίων αντίστοιχα, αν και η σε περίπτωση αύξησης, αυτή θα είναι «ήπια».

Εξάλλου, πολλές φορές, πίσω από το φθηνό νερό κρύβεται και η χαμηλή ποιότητα του, δηλαδή υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν μεν χαμηλά τιμολόγια, αλλά το νερό τους δεν είναι πόσιμο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τους να πληρώνουν λίγα χρήματα για νερό, αλλά πολλά για … εμφιαλωμένα μπουκάλια!

Σε σχέση με τον άξονα τη νέας τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση (δηλαδή το πλαφόν στην αύξηση τιμών), αρμόδια στελέχη αναφέρουν στο newsit.gr πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα όριο στην αύξηση των τιμών ύδρευσης από κάθε δημοτική επιχείρηση. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ορίζεται πως καμία αύξηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τον πληθωρισμό.

Τέλος, αναφορικά με τον άξονα της πολιτικής που προβλέπει τη δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως και με βάση το υφιστάμενο «καθεστώς» κάθε δημοτική επιχείρηση μπορεί αυτόνομα να καθορίζει τις τιμές της. Ωστόσο, αφού εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η αρμόδια Αρχή θα έχει εικόνα των λόγων που οδηγούν σε διαφορετική τιμολόγηση σε κάθε περιοχή.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *