Τιμή για την περιοχή μας! Αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ ο Χρήστος Καραγιάννης απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Μια ευχάριστη είδηση η οποία αποτελεί και τιμή για την περιοχή μας έγινε σήμερα γνωστή. Ο 54χρονος Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ανατολική Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα από το Αυλάκι, είναι πλέον αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

-Advertisement-

Κατόπιν ομόφωνης συμφωνίας των μελών του Συμβουλίου νέοι Αντιπρυτάνεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβουν οι Καθηγητές: Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Χρήστος Καραγιάννης, Σοφία Παπαϊωάννου, Αριστείδης Σάμιτας.

Αυτό το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο κ. Καραγιάννης αποτελεί ακόμη ένα από τα “αναστήματα” τα οποία έχει αναδείξει η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, η «τροφός Σχολή», όπως την αποκαλούν οι απόφοιτοί της, η «μάνα», όπως την αποκαλούσε ο μακαριστός π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο κ. Χρήστος Καραγιάννης που το προηγούμενο διάστημα είχε επισκεφθεί στην Λαμία και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κ.κ Συμεών, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μετά από θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα, μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και διακονία στον Κλάδο Εκδόσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διδάσκει στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ είναι και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Δεν ξεχνά ποτέ τις καταβολές όπως και το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας το οποίο τιμά με την πορεία του στον χώρο της Εκπαίδευσης!

- Advertisement -

Ποιος είναι ο Χρήστος Καραγιάννης

Ο Χρήστος Καραγιάννης είναι Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ είναι απόφοιτος και διδάκτορας του ανωτέρω Τμήματος, ενώ έχει λάβει τον τίτλο του Master (ΜΤh) από το University of Aberdeen. Από το 2017 αποτελεί μέλος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ. Μάλιστα το 2020 εκλέχθηκε δεύτερος κατά σειρά στη σχετική ψηφοφορία από τους εκπροσώπους των Τμημάτων των Σχολών του ΕΚΠΑ.

Έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετική με το γνωστικό του αντικείμενο στο Ισραήλ, (Καισάρεια Φιλίππου 1995-1997 και Μάγδαλα 2013), ενώ έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα σχετικά με τη δημιουργία χριστιανικού πολιτιστικού αποθέματος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 1997-2008 συμμετείχε ως βασικός επιστημονικός συνεργάτης στην ομάδα που κατέγραψε, μελέτησε και αποτύπωσε τα μνημεία του Πατριαρχείου Ιερσολύμων και τους «θησαυρούς» του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου. Αποτέλεσμα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας ήταν η έκδοση δύο τόμων το 2006 και το 2008: «Ιερά Κειμήλια του Παναγίου Τάφου – Τόμος Α – Χρυσοκέντητα» και «Ιερά Κειμήλια του Παναγίου Τάφου – Τόμος Β – Αρχιερατικά».

Το 2009 συμμετείχε στο ερευνητικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Καποδίστριας «Καισάρεια Φιλίππου – Πόλεις από τον κόσμο της Βίβλου (70/4/3100)».

Από το 2010 μέχρι το 2021 διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ».

To 2015 στo πλαίσιο της ερευνητικής δράσης του ΕΚΠΑ με τίτλο «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος» ανέλαβε τη Διεύθυνση Σπουδών θερινών σχολείων.

Από το 2019 διδάσκει στο e-learning του ΚΕΔΙΒΙΜ (ΕΚΠΑ).

Το 2020 ερεύνησε και αποτύπωσε σε μελέτη το πολιτιστικό απόθεμα των πέντε ιερών Μονών που χωροθετούνται εντός των ορίων του Δήμου Στυλίδας.

Με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ ορίστηκε και υπηρετεί ως μέλος του Δ. Σ. της “Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχειρίσεως της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών”.

Τον Ιούλιο 2020 εξελέγη Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και εργάστηκε για την την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών της, την ενίσχυση της έρευνας, την διεπιστημονική και κοινωνική προβολή του έργου της Σχολής.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 επιλέχθηκε ως διδακτικό προσωπικό (ΣΕΠ) του ΜΠΣ Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός (ΟΡΘ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και διορίστηκε Διευθυντής του εν λόγω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.

To 2022 ανέλαβε επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Ψηφιακή ξενάγηση σε μνημεία του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών» για την καταγραφή και προβολή του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος της πόλης των Αθηνών.

Το ίδιο έτος συμπεριλήφθηκε στην επιστημονική επιτροπή του έργου «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων ενοριακών ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» με αντικείμενο την επίβλεψη και εκτέλεση των εργασιών ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης κειμηλίων που έχουν επί σειρά ετών αποθησαυριστεί σε ενοριακούς ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το lamianow.gr εύχεται καλή και εποικοδομητική θητεία στον συμπατριώτη μας…

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *