Η στήριξη στο πρόσωπό του είναι κάτω από 40%, αλλά υπάρχουν και χειρότερα, όπως επισημαίνει το TIME, εντοπίζοντας πέντε ηγέτες χωρών, που είναι λιγότερο δημοφιλείς από τον Τραμπ. Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και τον Μισέλ Τεμέρ της Βραζιλίας.
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό αναφέρει το TIME:
«Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, καθώς αναγκάζεται να δεχθεί ολοένα περισσότερα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει στη ”ζωή” τη χώρα του. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν πολύ προτού αναλάβει τα ηνία ο Τσίπρας (η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010), αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις εκλογές το 2014, μία εποχή στην οποία φαινόταν ότι η ελληνική οικονομία έβρισκε τα πατήματά της, τις οποίες ο Τσίπρας κέρδισε με την υπόσχεση να κάμψει το Βερολίνο στις επιθυμίες του και να κάνει τους Γερμανούς να διαγράψουν το ελληνικό χρέος (ακόμη το περιμένει αυτό).
Ακολούθησε η ταραχώδης θητεία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου η ορμητική ρητορική έκανε ακόμη λιγότερο πιθανό μία ήδη κουρασμένη ΕΕ να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα, και ένα δημοψήφισμα για το αν θα γίνει δεκτή η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Οι Ελληνες είπαν όχι, ο Τσίπρας προχώρησε και την υπέγραψε έτσι κι αλλιώς.
Τούτου λεχθέντος, τα μακρόχρονα διαπιστευτήρια του Τσίπρα κατά του κατεστημένου και η μαχητική ρητορική του τον κάνουν τον μοναδικό Ελληνα πολιτικό που μπορεί να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας σε έναν εξαντλημένο και κατάκοπο λαό, με ελάχιστη δημόσια κατακραυγή. Μερικές φορές, οι δημοκρατίες χρειάζονται αντιδημοφιλείς ηγέτες».
Μαδούρο, Τεμέρ και άλλοι
Το TIME κάνει αναφορά σε τέσσερις ακόμη ηγέτες, που είναι λιγότερο δημοφιλείς από ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ:
-Ο Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, εναντίον του οποίου διαδηλώνουν καθημερινά οι πολίτες, σε βίαιες κινητοποιήσεις, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.
-Ο Μισέλ Τεμέρ στη Βραζιλία, με μονοψήφια ποσοστά δημοτικότητας, που βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου, έπειτα από την αποκάλυψη ηχογραφήσεων στις οποίες φέρεται να διαπραγματεύεται δωροδοκία για να αποσιωπήσει τη διαφθορά άλλου πολιτικού.
-Ο Τζέικομπ Ζούμα στη Νότια Αφρική, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 70% των πολιτών. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία, το 2009, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 1/3 της αξίας του και η ανεργία ανέβηκε στο 27%. Ο ίδιος έχει σχεδόν 800 κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του.
-Ο Νατζίμπ Ραζάκ της Μαλαισίας, που έχει πλουτίσει από τότε που έγινε πρόεδρος, το 2009, ενώ οι αντίπαλοί του εντός κόμματος τίθενται στο περιθώριο και εκτός κόμματος καταλήγουν στη φυλακή.
Πηγή: iefimerida.gr