Κεκλεισμένων των θυρών θα συνέλθει σήμερα σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια τους Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να αποφανθεί για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Πρόκειται για τις αιτήσεις των σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και E-TV, καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, οι οποίες συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου. Με αυτές ζητούσαν την ακύρωση όλων των αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, μεταξύ των άλλων, και της από 1.3.2016 απόφασης του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής.
Η διάσκεψη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 9:30 το πρωί αποτελεί την πρώτη σύγκλιση της Ολομέλειας των συμβούλων της Επικρατείας, έτσι ώστε να λάβουν απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις. Δεν αποκλείεται πάντως, αυτή να μην είναι και η τελευταία, αφού στο παρελθόν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν χρειαστεί περισσότερες από μία διασκέψεις για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους, ιδίως όταν πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της 4ης Ιουλίου, οι ι δικηγόροι όλων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών έβαλαν κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών, παραθέτοντας τα νομικά επιχειρήματά τους. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τη θεσμική θωράκιση που διαθέτει μπορεί, με κύρος και αντικειμενικότητα, να χορηγήσει τις άδειες και δεν μπορεί να υποκατασταθεί στις αρμοδιότητές του από άλλο όργανο.
Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελαρίου, κατά την έναρξη της διαδικασίας, καθώς η κίνηση αυτή δεν συνηθίζεται. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων, ότι “Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις άλλα επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.
Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι οποιαδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη. Εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτό να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο”.