«Η κόρη σου σκότωσε ένα κοριτσάκι και τραυμάτισε την μητέρα του» λέει αδίστακτος κακοποιός σε πατέρα τον οποίο εκβιάζει για να αφαιρέσει χρήματα – Ο ασυνείδητος φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κόρη του υποψήφιου θύματος θέλει να αυτοκτονήσει
Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες μέσω των οποίων επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες προκειμένου να αποσπάσουν υψηλά χρηματικά ποσά.
Μία τέτοια απάτη είναι και η παρακάτω. Έχει καταγραφεί και ακούγεται άγνωστος άντρας να προσπαθεί να πείσει έναν πατέρα πως η κόρη του παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και προκαλώντας τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας του.
Είναι χαρακτηριστικό μέρος του διαλόγου τους:
– Δυστυχώς το παιδί σας κύριέ μου μιλούσε στο τηλέφωνο και δεν είδε ότι περνάει κόκκινο φανάρι και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυστηρά απαγορεύεται να μιλάς και να οδηγείς
– Ναι
– Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή το μικρό το κοριτσάκι μαζί με τη μαμά περνούσαν σε διάβαση πεζών
– Ναι
– Χτύπησε το μικρό το κοριτσάκι και μαζί με τη μαμά στο δρόμο προς το νοσοκομείο με το ασθενοφόρο
– Ναι ναι
– Η μαμά βρίσκεται σε κώμα και το μικρό το κοριτσάκι κύριέ μου έχει φύγει από τη ζωή
– Πωπω…
– Δυστυχώς τώρα που μιλάμε αυτή τη στιγμή ξέρετε πάρα πολύ καλά τι θα χρειαστεί να κάνουμε… Δυστυχώς όλα τα στοιχεία κι όλες οι αποδείξεις είναι εδώ σε εμένα. Θα χρειαστεί να τις στείλουμε στον κύριο εισαγγελέα
– Ναι να πάρουμε και τηλέφωνο και τον δικηγόρο
– Το δικηγόρο ναι… θα γίνει άμεση δίκη. Δυστυχώς είναι πιθανό να φάει από 30 μέχρι ισόβια
– Παναγία μου τι λέτε… Τι είναι αυτά τα πράγματα
– Σκότωσε άνθρωπο τι είναι αυτά που λέτε πλάκα με κάνετε
– Μάλιστα…Εντάξει, εντάξει θα μιλήσουμε και με το δικηγόρο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε
– Αφήστε τον δικηγόρο τώρα κύριέ μου σας παρακαλώ. Το παιδί σας με παρακάλεσε να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ
– Ναι… πώς μπορείτε να βοηθήσετε
– Δεν ξέρει τι να κάνει θέλει να αυτοκτονήσει άμα πάει φυλακή
– Όχι, όχι θα της μιλήσω εγώ μην ανησυχείτε. Θα…
– Εγώ δεν ανησυχώ σε τίποτα. Ανησυχώ να μην πάθει κάτι το παιδί σας
– Κινητό έχετε εσείς;
– To ξέρει η κόρη μου το κινητό
Ακούστε τη συνέχεια της συνομιλίας παρακάτω:
Τι συμβουλεύει η Αστυνομία για να αποφύγετε εκείνους που θέλουν να σας εξαπατήσουν
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.