Τον Νοέμβριο του 2010 ο Νίκος Γεωργιάδης προσήχθη από τις μολδαβικές Αρχές λόγω της εμπλοκής του σε κύκλωμα trafficking. Εκείνη την περίοδο ήταν σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Μολδαβίας και απεσταλμένος του ΟΗΕ στη συγκεκριμένη χώρα. H μολδαβική αστυνομία έπειτα από αστυνομική έρευνα και επιχείρηση (η οποία ξεκίνησε ως αποτέλεσμα πιέσεων διαφόρων ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων) κατάφερε να εξαρθρώσει ένα μεγάλο κύκλωμα παιδοφιλίας.
Το εν λόγω κύκλωμα εμπορευόταν ανήλικους από εννέα έως 16 χρονών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το διαδίκτυο και τη σελίδα www.gaymoldova.md, η οποία λειτουργούσε ως «δειγματολόγιο» αφού περιείχε πληροφορίες και φωτογραφίες των ανηλίκων. Συνήθως τα θύματα ήταν παιδιά από ορφανοτροφεία ή φτωχές οικογένειες, τα οποία χρησιμοποιούσε το κύκλωμα γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας να τα προστατέψει.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο φως είχαν έρθει καταγγελίες παιδιών, που υποστήριζαν ότι ο Νίκος Γεωργιάδης έχει προβεί σε ασελγείς πράξεις.
Όπως επεσήμανε η Όλγα Σιέκλεϊ -μια από τις δημοσιογράφους, που έκανε τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα παιδοφιλίας, ο Μίσα (ένας ανήλικος) της είπε ότι χρηματίστηκε. Σύμφωνα τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί στη Μολδαβία, γίνεται αναφορά σε παιδί 15 ετών.
Τι γράφτηκε στη δικογραφία
«Ο Μιχαήλ πήγε στο σπίτι του Νικ που βρισκόταν στην οδό Πέτρου Μοβίλα 23/9, διαμέρισμα 21, στο Κισινάου. Το διαμέρισμα ήταν υπερπολυτελείας, με πέντε δωμάτια και πολύ καλά διακοσμημένο με τηλεοράσεις LCD στα δωμάτια. Όταν έφτασε στο διαμέρισμα ο Μιχαήλ έκανε μπάνιο στο τζακούζι ενώ ο Νικ παρακολουθούσε ποδόσφαιρο.
H ψυχολογική αξιολόγηση του Μιχαήλ Λούνγκου μετά την ασέλγεια
Συγκλονιστική είναι η ψυχολογική αξιολόγηση που έγινε στον ανήλικο Μιχαήλ Λούνγκου από την ψυχολόγο του κέντρου προστασίας La Strada για λογαριασμό του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking της Μολδαβίας, στις 29 Νοεμβρίου 2010. Δείχνει πως ο ενήλικος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική αδυναμία του ανηλίκου και την ευάλωτη ψυχολογική του κατάσταση. Η κλινική μέθοδος ανάλυσης και προσέγγισης προς το παιδί ήταν η παρατήρηση και ερωτήσεις. Οι παρατηρήσεις που σημειώνει η ψυχολόγος Svetlana Chintea, που υπογράφει, είναι οι εξής:
«Ο ανήλικος ζήτησε να γίνει η συνέντευξη χωρίς την παρουσία των γονιών του καθώς ντρεπόταν να πει την ιστορία του μπροστά σε συγγενείς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ανήλικος ήταν πολύ μαζεμένος, δείχνοντας άγχος, δυσπιστία, ντροπή, αίσθημα ενοχής, αυτοσυγκράτηση. Αισθανόταν ταπεινωμένος, αδιάφορος για τον εαυτό του και οτιδήποτε γύρω του.
Ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ντροπαλότητα και σημάδια συναισθηματικών εναλλαγών, ως αποτέλεσμα της δυσκολίας να αντεπεξέλθει στη στρεσογόνα κατάσταση. Κλειστή στάση, εκφράζοντας ότι έχει κατακλυστεί (σ.σ. από τις εξελίξεις). Η επικοινωνία έδειξε καθαρά ότι ο ανήλικος είχε μειωμένη ικανότητα να αντεπεξέλθει στις δικές του ή άλλων προσώπων ενέργειες. Μειωμένη ικανότητα να καταλάβει τις επιδράσεις και τις επιπτώσεις δικών του ή άλλων προσώπων δράσεις, εκλαμβάνοντας το ενδιαφέρον τους και τις σκέψεις τους ως ειλικρινείς.
Όντας ανίκανος να αντισταθεί σε ορισμένες υποσχέσεις και αποζημιώσεις που προσέφεραν ενήλικες, ο ανήλικος εύκολα έγινε θύμα αυτών που των κακοποίησαν σεξουαλικά. Οι αναφορές του ανηλίκου, μας κάνουν να καταλήξουμε στο ότι επιδόθηκε σε σεξουαλικές πράξεις που του επιβλήθηκαν από ενήλικο, που συνίστατο σε χειραγώγηση των γεννητικών οργάνων μέσω στοματικής εισδοχής και διέγερσης.
Tο προφίλ του ανηλίκου
Ο ανήλικος είναι το μικρότερο παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Σπουδάζει σε σχολείο στην πόλη Λεόβα. Οι σχέσεις με την οικογένεια είναι φυσιολογικές αλλά η κοινωνική και οικονομική του κατάσταση είναι αυτή της φτώχειας. Ο ανήλικος δήλωσε πως η μητέρα τους είναι η μόνη που φέρνει χρήματα στην οικογένεια και για αυτό εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία ώστε να αποφεύγει να της ζητά χρήματα.
Ο ανήλικος μας είπε πώς και κάτω από ποιες συνθήκες συναντήθηκε με τον ενήλικο. Παρείχε λεπτομέρειες του διαμερίσματος, των σεξουαλικών σχέσεων και τον τρόπο πληρωμής. Ανέφερε επίσης και άλλον ενήλικο, που χειριζόταν αυτού του είδους τη δραστηριότητα πολλών ανηλίκων που εμπλέκονταν στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.
Η ψυχολόγος προτείνει να μη θέσουν το θύμα πρόσωπο με πρόσωπο με τον θύτη, καθώς μπορεί να ξανανιώσει θύμα και να επιλέξει να αλλάξει την προηγούμενη κατάθεση ή ακόμα και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές φοβούμενος τον θύτη με αποτέλεσμα την επιδείνωση της συναισθηματικής κατάστασης του.
Προτείνει δε μακροχρόνια ψυχολογική υποστήριξη, αποφυγή αντιπαράθεσης με τον θύτη ώστε να αποφευχθεί επανάληψη του τραύματος, αποφυγή επανειλημμένων ανακρίσεων προς αποφυγής τραύματος και η ανάκριση να γίνει με απουσία των γονιών και αντί αυτών να υπάρχει εκπρόσωπος της Διεύθυνσης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών προχώρησε στη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων, ανάμεσά τους φυσικά ήταν και ο Νίκος Γεωργιάδης, στου οποίου το σπίτι τοποθετήθηκαν κάμερες και παγιδεύτηκε και το τηλέφωνό του.
ethnos.gr