Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους αρχηγούς στο Προεδρικό

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
8 Min Read

Μικρές προσδοκίες από την σύσκεψη των πολιτικών των αρχηγών. Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό συγκαλείται σε κλίμα πόλωσης και έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου επέλεξε την στρατηγική από την μία πλευρά να ζητά συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό και από την άλλη να ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης κυρίως με τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Δημοκρατική Συμπαράταξη πίσω από το δόγμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πολιτικός συμψηφισμός με την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όσον αφορά το προσφυγικό πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι η τακτική της κυβέρνησης να πολώσει το κλίμα κυρίως με την ΝΔ έχει ως στόχο την συσπείρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνειαπου έρχονται στην βουλή, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το προσφυγικό που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση φέρει όλο το βάρος της ευθύνης για την διαχείρισή του. Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα στο υπουργικό συμβούλιο ότι στην περίπτωση του προσφυγικού προβλήματος «Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά», στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και κατόπιν ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και κατόπιν πιέσεων ο Πρωθυπουργός δέχτηκε να συγκληθεί το όργανο πριν από την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα. Η σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής, περιορίζει τις δυνατότητες του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να χαράξει την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την συγκρότηση συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό με επικεφαλής τον αν. υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα για να προλάβει την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την έλλειψη συντονισμού.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιορίζονται μόνο να παράσχουν ή όχι την συγκατάθεσή τους στην ήδη διαμορφωμένη κυβερνητική στρατηγική και να καταγράψουν την άποψή τους για την προοπτική αξιοποίησης και άλλων εργαλείων στην Ε.Ε. από την πλευρά της Αθήνας στην αντιπαράθεση με τους σκληρούς του Βίσεγκραντ και την Αυστρία για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους άξονες της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για το προσφυγικό οι οποίοι περιλαμβάνουν την δέσμευση της Ελλάδας να μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής χωρίς όμως να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης για να εδραιώσει την άποψη για αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης. Θα τονίσει ότι οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών και θα παρουσιάσει την απαιτήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση και επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι θα ζητηθεί να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Τέλος θα παρουσιάσει την θέση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Παράλληλα αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στην Ε.Ε όσον αφορά το προσφυγικό αλλά και για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργόςθα ζητήσει την βοήθεια των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες που δεν δέχονται να υποδεχτούν χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων ενώ θα παρουσιάσει την εσωτερική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις προσφυγικές ροές και το κλείσιμο των συνόρων. Τέλος αναμένεται να παρουσιάσει τα νομικά και θεσμικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μία πιθανή επιμονή των Αυστριακών και των σκληρών της Βίσεγκραντ να διατηρήσουν κλειστά τα σύνορα στον Βορρά, μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση βέτο όταν έρθει η ώρα κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων ή ακόμα και η καταγγελία στον ΟΗΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα όποτε καταστεί ανάγκη ενώ αναμένεται να ζητήσει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προκειμένου να το αξιοποιήσει στην Σύνοδο Κορυφής. 

Τι θα ζητήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένοι να μην δώσουν λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό για την διαχείριση του προσφυγικού ασκώντας κριτική για στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά μαζί με τους κ.κ. Λεβέντη και Θεοδωράκη έχουν εκφράσει ενστάσεις για την άσκηση βέτο που έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στα έξι σημεία που έχει προτείνει η ΝΔ μεταξύ των οποίων είναι η αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργία εντός εβδομάδος όλων των απαιτούμενων «φυλασσόμενων ανοικτών αλλά και “κλειστών” χώρων προσωρινής διαμονής», βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διασφάλιση ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τον FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου κονδυλίου και αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε., παράλληλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού και θα ζητήσει να μην γίνει συμψηφισμός του προσφυγικού με την αξιολόγηση ενώ θα επιμείνει στην χάραξη Εθνικής γραμμής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να επιμείνει στον ορισμόυπερυπουργού για το προσφυγικό και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει για την θέση τον Μ. Χρυσοχοΐδη.Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Β. Λεβέντης πηγαίνει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με άγριες διαθέσεις αφού φέρεται αποφασισμένος να ξαναθέσει το θέμα της Οικουμενικής Κυβέρνησης. Τέλος ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας θα ζητήσει να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τα νησιά σε χώρες της ΕΕ.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *