Τι θα πει ο Σταϊκούρας στο Eurogroup: Τα ισχυρά χαρτιά και η αχίλλειος πτέρνα

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Add a Comment
5 Min Read

Από σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, οι οποίοι αφού το ευχηθούν καλή επιτυχία, αφού του πουν πόσο χαίρονται που είναι μαζί τους και αφού τον διαβεβαιώσουν ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή τους για ότι χρειαστεί και αφού τον χτυπήσουν με συμπάθεια στην πλάτη … θα του ζητήσουν να τους πει πως θα πετύχει αυτά που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, προς τους δανειστές.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που σήμερα θα βρεθούν στο Eurogroup έχουν να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα και δευτερευόντως να ασχοληθούν με αυτά των άλλων. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει χαλάρωση, το αντίθετο μάλιστα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από τη δική του πλευρά θα επιχειρήσει να τους… γοητεύσει. Και πιο είναι το ισχυρό του όπλο; Μα η συνέπεια λόγων και έργων. Αυτό θα πει στο Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας: ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους προκαλέσει εκπλήξεις. Δεν θα έχει διγλωσσία και βέβαια δεν πρόκειται να αναιρέσει ούτε κόμμα από τις συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα στο παρελθόν.

Υπάρχει όμως μία αχίλλειος πτέρνα για την Ελλάδα. Η αναξιοπιστία. Ακόμη και στα καλά της η χώρα, άλλα έλεγε και άλλα έκανε ή για την ακρίβεια 10 έλεγε και 2 έκανε.

Ο υπουργός Οικονομικών θα τους ενημερώσει ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και θα ζητήσει το αίτημα, έστω και άτυπο, να τύχει της θετικής τους αποδοχής.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο για το ζήτημα δανείου του ΔΝΤ, αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τη νέα δημοσιονομική πολιτική.

Η επόμενη ημέρα είναι ένα στοίχημα και χτίζεται ώρα την ώρα. Η σημερινή «μάχη» είναι η πρώτη και ίσως η πιο ανέφελη.

Έρχεται η αξιολόγηση

Εν συνεχεία ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα φτάσουν στην φτάσουν την Ελλάδα από την προσεχή Δευτέρα και θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Και βέβαια θα μπουν και στην ουσία των θεμάτων που δεν είναι άλλα από τα πλεονάσματα και τις φοροελαφρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος και τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι δανειστές δέχθηκαν με ικανοποίηση τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είπε χαρακτηριστικά «κανένας από τους δανειστές δεν πετάει την σκούφια του, όταν του λες ότι θα κάνεις μειώσεις φόρων. Δική μας ευθύνη είναι να τους πείσουμε, ότι έχουμε δίκαιο και πως το πρόγραμμά μας είναι βιώσιμο».

Οι δανειστές θα ξεκινήσουν από το αν έχουν ή όχι εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Ένα εξ αυτών είναι η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος. Η απόφαση της κυβέρνησης να τρέξει η διαδικασία, μόνο τυχαία, χρονικά τουλάχιστον δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι η χώρα διαθέτει βούληση να κλείσουν γρήγορα και χωρίς παλινωδίες τα ανοικτά μέτωπα.

Το Ταμείο χθες ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα συνταχθεί η έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό του. Παράλληλα τόνισε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου θα συνδυάζουν την παρουσία τους στην Ελλάδα (ως παρατηρητές για την αξιολόγηση της ΕΕ), με τη δική συλλογή στοιχείων, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί άμεσα η έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο θα συντάξει και έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι η πρώτη μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα θα έρθει σε μία περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που αναμφίβολα σημαίνει μείωση βαρών της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επισήμανε εκ νέου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ως πάγια θέση του ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

πηγή : newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *