Ανήσυχοι είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας από το μπαράζ των μικρο-σεισμών στα ρήγματα της Αγίας Παρασκευής , του Χαλανδρίου και της Παλλήνης, ωστόσο ο Ευθύμης Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Πιο συγκεκριμένα, επτά επιφανειακοί σεισμοί στις βόρειες γειτονιές της Αθήνας, μέσα σε πέντε ώρες, προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους. Ο “χορός” των σεισμικών δονήσεων ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής (29/12), στις 03:22, με δόνηση 2,7 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, το εστιακό βάθος της οποίας ήταν 7,6 χιλιόμετρα.
Οι άλλοι σεισμοί που ακολούθησαν τα ξημερώματα ήταν: -1,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 7,9 χλμ, 3 χλμ ΝΝΔ του Χαλανδρίου, -1,3 Ρίχτερ με με βάθος 6,7 χλμ, 3 χλμ ΝΑ του Γαλατσίου, -1,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 4,6 χλμ, 2 χλμ ΔΝΔ του Χαλανδρίου.
Στις 08:54 σημειώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο νέοι σεισμοί: 2,2 Ρίχτερ, ένα χιλιόμετρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Παλλήνης, με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων και 2 Ρίχτερ, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αγίας Παρασκευής, με εστιακό βάθος 8,3 χιλιομέτρων.
Λέκκας: “Σαφώς δεν πρέπει να ανησυχούμε”
Όπως είπε στο Action 24 ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, “δεν ανησυχούμε, είναι μικροί σεισμοί πάνω στο ελληνικό τόξο. Δεν είναι κάτι που να μας προβληματίζει καθώς διατηρούν ένα μέγεθος κάτω από 4 Ρίχτερ”.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα “είναι μια σεισμικότητα, η οποία είναι καλό να υπάρχει από μια πλευρά, από την άλλη ανησυχείς για τους κατοίκους που είναι κοντά στο επίκεντρο”. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το επίκεντρο των σεισμών της Κυριακής στην Αττική “είναι μια περιοχή από το Πεντάγωνο-Αγία Παρασκευή-Παλαιό Ψυχικό, εκεί είναι τα επίκεντρα γιατί η περιοχή δεν έχει μεγάλες τεκτονικές δομές”.
Ειδικά, για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε “είναι στο ελληνικό τόξο, υπάρχει υψηλή σεισμικότητα”.
Μιλώντας στο Mega, ανέφερε: “Σαφώς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Πρόκειται για μικρούς σεισμούς, επιφανειακοί και γι΄ αυτό γίνονται έντονα αισθητοί. Γίνονται έντονα αισθητή σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είχαν το Χαλάνδρι και στην Αγία Παρασκευή. Είναι περίεργο το γεγονός πως έχουμε μέσα στην Αττική μία περιοχή που έχει διεγερθεί από τις 13 Δεκεμβρίου και έχει δώσει δεκάδες σεισμούς. Εκδηλώνονται συνήθως το βράδυ και η δόνηση εκδηλώνεται ως ένας ή δύο κτύποι. Το ρήγμα αυτό δεν ήταν γνωστό σε εμάς γιατί ήταν μικρό ρήγμα”.
Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο
Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό
Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914. “Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου”, είχε δηλώσει στα “ΝΕΑ” παλαιότερα ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων
Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.
Σαρωνικός
“Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ”, λέει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ενας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.
Αταλάντη
Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.
the toc.gr