Ο κύβος ερρίφθη για το Brexit και οι Άγγλοι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα βγαίνοντας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας αναπόφευκτα την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά.
Το ενδεχόμενο ενός Brexit ανησυχεί τους Έλληνες επιχειρηματίες γιατί το 1,7% των εγχώριων εξαγωγών κατευθύνεται στη Μ. Βρετανία, το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια και σημαντικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τρόφιμα , φρέσκα και τυποποιημένα. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα.
Στον τουρισμό η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περισσότερους από 1 εκ Άγγλους τουρίστες. Για την φετινή τουριστική περίοδο οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες αφού τα πακέτα έχουν κλείσει αλλά από τη νέα χρονιά λόγω της υποτίμησης της λίρας, η Ελλάδα θα είναι ακριβότερη για τους Άγγλους.
Οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι
Οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που συμβεί το Brexit θα μεταβληθούν οι όροι παραμονής τους καθώς θα απαιτείται βίζα με άλλα κριτήρια και με περισσότερες δυσκολίες για όσους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.
Το Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων καθώς θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής.