Τι σημαίνει και από πού προκύπτει το επίθετο «Ντε Γκρες» που επέλεξαν οι Παύλος και Νικόλαος

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Μια σημαντική ημέρα είναι σήμερα για τον Παύλο και τον Νικόλαο, τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς κατατέθηκε επίσημα η αίτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και επιθέτου της οικογένειας. 

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του Κωνσταντίνου, έκαναν γνωστό ότι επιλέγουν το επίθετο «Ντε Γκρες».

Γιατί επιλέχθηκε το «Ντε Γκρες» και από πού προκύπτει

Η λέξεις «Ντε Γκρες» είναι επί της ουσίας μεταφορά από τα γαλλικά «de Grèce» που σημαίνει «από την Ελλάδα». Άλλωστε, ο πρώτος ξάδερφος του βασιλιά Κωνσταντίνου, Μισέλ, ποιητής και φιλόσοφος, ο οποίος πέθανε πριν από λίγους μήνες διατηρούσε ως επίθετο το «Ντε Γκρες». 

Από την πλευρά τους, τα μέλη της τέως βασιλική οικογένειας της Ελλάδας είναι πολιτογραφημένοι και στη Δανία ωστόσο δεν είναι γνωστό τι επίθετο έχουν επιλέξει.

- Advertisement -

Στη Γαλλία, τα άρθρα «de, des, du, la» που ονομάζονται particules de noblesse, δηλαδή μόρια ευγενείας, προηγούνται ενός επιθέτου και γράφονται πάντα με πεζό γράμμα. Ενώνουν το επίθετο με τον τίτλο ευγενείας που διαθέτει η οικογένεια. 

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αγγλία τα μόρια προέρχονται από την εποχή της Νορμανδικής Κατάκτησης καθώς ήταν το nom de terre («όνομα της γης») σε πολλές οικογένειες των ευγενών,. Στα γαλλικά, το de υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της γης και ενός ατόμου είτε του ιδιοκτήτη είτε εκείνου που την εκμεταλλεύεται. Για παράδειγμα, Maximilien de Béthune, δηλαδή ο Μαξιμιλιανός από το Μπετύν. 

Από τον 16ο αιώνα, τα επώνυμα των Γάλλων ευγενών αποτελούνται συχνά από έναν συνδυασμό πατρωνυμικών ονομάτων, τίτλων ή ονομάτων εδαφών / κτημάτων που ενώνονται με την πρόθεση de, όπως στο «Charles Maurice de Talleyrand- Périgord». Η χρήση αυτού του μορίου έδινε ουσιαστικά έμφαση ότι πρόκειται για μια οικογένεια ευγενών ευγενείας.

Μετά το τέλος του Βασιλείου της Γαλλίας, ωστόσο, η χρήση του de δεν δήλωνε πάντα τίτλο ευγενείας. Τον  18ο και 19ο αιώνα, ορισμένες οικογένειες της μεσαίας τάξης απλώς υιοθέτησαν το σωματίδιο χωρίς να εξευγενιστούν.

Ωστόσο, σημειώνεται πως τα επώνυμα με μη ευγενή προέλευση γράφονται ως μία λέξη (π.χ. Pierre Dupont).

flash.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *