Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Μπαλτά για τα πνευματικά δικαιώματα

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

«Στόχος το αντιστάθμισμα συμφερόντων, κύρια φιλοσοφία η προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών». Με την κεντρική ιδέα του Σχεδίου Νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα και άλλες διατάξεις, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, να συνοψίζεται στη παραπάνω φράση, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία της γγ του υπουργείου, Μαρίας Βλαζάκη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

-Advertisement-

«Ενώ φαινομενικά ήταν μία ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, αποδείχθηκε στην πορεία ότι είναι από τα πιο περίπλοκα νομοσχέδια κι αυτή η περιπλοκότητα πιστεύω ότι ήταν ένας από τους λόγους που για πάρα πολλά χρόνια, παρά τις προσπάθειες και συζητήσεις που έγιναν, όλες οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να το φέρουν προς συζήτηση στη Βουλή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις, όπως ότι με το νέο νομοσχέδιο απλοποιείται η γραφειοκρατία όσον αφορά στην επίδοση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης, καθώς και στις παραχωρήσεις χρήσης για εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια. Αυτό θα γίνεται μέσω του Film Commission, του αναμενόμενου, εδώ και καιρό, θεσμού, που ως «ένα one stop σημείο» θα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να παίρνει όλες τις απαραίτητες άδειες, ενώ οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, μέσω κανονιστικής πράξης, θα παίρνουν την απόφαση για τα παραπάνω, χωρίς να χρειάζεται το κάθε αίτημα να έρχεται, για παράδειγμα, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά το 1,5% που οφείλουν να δίνουν τα κανάλια προς το Κέντρο Κινηματογράφου («και ως τώρα δεν δίνουν», όπως τόνισε ο υπουργός), με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα του μοιράσματος αυτού του ποσού (στο Κέντρο Κινηματογράφου και σε δωρεάν διαφήμιση σε κινηματογραφικές παραγωγές), σε συνδρομητικά και μη κανάλια. Τέλος, κρίνεται υποχρεωτική η ύπαρξη Εποπτικού Συμβουλίου, με σκοπό την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών των φυσικών ή νομικών προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).

- Advertisement -

Αναφορικά με τις άλλες διατάξεις, ρυθμίζονται θέματα, όπως η παράταση μισθώσεων και το πάγωμα μισθωμάτων και εξώσεων χειμερινών και θερινών κινηματογράφων και θεάτρων διατηρητέων και μη, μέχρι το 2020, ενώ δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την καλύτερη ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δράσης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τέλος, θεσμοθετούνται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία αναλαμβάνεται η υποχρέωση να καταβληθεί χρηματική αποζημίωση για απώλειες ή φθορές που είναι δυνατόν να προκληθούν σε αρχαιότητες, έργα τέχνης, έργα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, κινητά μνημεία, τα οποία εκτίθενται εντός ή εκτός της χώρας, το εικαστικό βραβείο Γιάννη Μόραλη, καθώς και η διαδικασία επιλογής της εθνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *