Τι προβλέπει η απόφαση Ξανθού για τις άδειες των φαρμακείων

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
3 Min Read

Xορηγούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας της έδρας των φαρμακείων και δηλώνονται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός 60 ημερών από την λήψη τους

Έως και δέκα άδειες φαρμακείου για κάθε φυσικό πρόσωπο, προβλέπει η απόφαση του υπουργού Υγείας για το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων.

-Advertisement-

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας της έδρας των φαρμακείων και δηλώνονται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός 60 ημερών από την λήψη τους.

Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2016 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2017 μέχρι επτά, για το έτος 2018 μέχρι οκτώ, για το έτος 2019 μέχρι εννιά και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.

Τα φαρμακεία, για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό τα λειτουργεί υποχρεωτικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην εταιρική σύνθεση της παραπάνω Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας και φαρμακοποιός.

Τα φαρμακεία, για τα οποία είχε χορηγηθεί ή χορηγείται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.

Οι εταιρείες και οι ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν φαρμακείο έχουν αποκλειστικό σκοπό την λειτουργία και εκμετάλλευση του φαρμακείου.

Απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή σε εταιρείες που λειτουργούν φαρμακείο, ως εταίρου: φυσικού προσώπου που είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος ή νομικού προσώπου που έχει συσταθεί από ιατρούς ή οδοντιάτρους με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις, φυσικού ή νομικού προσώπου που έχει δραστηριότητα στον χώρο της Υγείας.

Αξιολόγηση

Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών και ιδιωτών-μη φαρμακοποιών, προτιμάται κατά την εξής σειρά η αίτηση εκείνου:

-Που δεν έχει ήδη άδεια ίδρυσης φαρμακείου ο ίδιος και προκειμένου περί ιδιώτη – μη φαρμακοποιού και ο δηλωθείς από αυτόν υπεύθυνος φαρμακοποιός.

-Η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (αιτούμενου φαρμακοποιού ή του δηλωθέντος υπεύθυνου από τον αιτούντα ιδιώτη) είναι η αρχαιότερη.

-Ο φαρμακοποιός (ο αιτών φαρμακοποιός ή ο δηλωθείς από τον ιδιώτη αιτούντα υπεύθυνος φαρμακοποιός) προηγείται χρονικά στη λήψη του πανεπιστημιακού του πτυχίου της φαρμακευτικής σχολής και σε περίπτωση σύγχρονης λήψης του πτυχίου, ο φαρμακοποιός με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.

-Του πολύτεκνου ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *