Τι πρέπει να τρώμε όταν αναρρώνουμε από ίωση

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Η σωστή διατροφή όταν περνάμε γρίπη ή κρυολόγημα αποτελεί βασικό «όπλο» για να εξασφαλίσουμε ταχύτερη ανάρρωση και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις δραστηριότητές μας.

-Advertisement-

Τι πρέπει να προσέχουμε ως προς την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε κατά την ανάρρωση;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή μας πρόσληψη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Πολλές φορές οι ιώσεις μάς καταβάλλουν και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε επαρκείς ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένηση του οργανισμού. Προσπαθήστε να κάνετε συχνά και μικρά γεύματα για να λάβετε την ενέργεια που χρειάζεστε. Μην παραλείπετε γεύματα γιατί το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ανακάμψει. Και να γνωρίζετε ότι μια διατροφή κάτω των 1200 θερμίδων ημερησίως αποδυναμώνει την ανοσολογική λειτουργία.

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι οι πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες βοηθούν το σώμα να είναι γερό και δυνατό. Επίσης, τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών, δηλαδή τα αμινοξέα, χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες επιλέξτε άπαχα προϊόντα (κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, κουνέλι, μοσχάρι, χοιρινό, αυγά). Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των άπαχων κρεάτων είναι ότι αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Advertisement -

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, τα οποία συνεργάζονται για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως τα γιαούρτια, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει τον χρόνο που παραμένουμε άρρωστοι κατά 2 ημέρες. Επίσης, τα προβιοτικά μειώνουν την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με τα στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, μην ξεχνάτε τη σωστή ενυδάτωση. Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς βοηθάει στην αναπλήρωση των υγρών που χάνουμε, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε εμπύρετη κατάσταση. Καταναλώστε, λοιπόν, αρκετά υγρά όπως νερό, πράσινο τσάι, τσάι του βουνού (φυσικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να θυμάστε ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σε όλες τις συνθήκες, πόσο μάλλον όταν είναι καταπονημένος.

 

Πηγή: onmed.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *