Η ενδιάμεση έκθεση των δανειστών η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ποντάρει στο σενάριο της ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, έως το τέλος Φλεβάρη-αρχές Μάρτη.
Τα μέχρι σήμερα σινιάλα από την πλευρά των δανειστών, υποδεικνύουν τον κίνδυνο για μακρά διαπραγμάτευση αν τα δύο μέρη εμμείνουν στις κόκκινες γραμμές τους.
Αν οι δανειστές επιμείνουν για παράδειγμα σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό φέτος χωρίς αύξηση εισφορών, οι περικοπές των συντάξεων έρχονται σε πρώτο πλάνο. Μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις συνιστάκόκκινη γραμμή από την πλευρά του ΔΝΤ, αλλά προσκρούει στην ανάλογη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η οποία επιμένει, ακόμα, να λέει «όχι» στη μείωση των συντάξεων.
Το αδιέξοδο, αν όλοι εμμείνουν στις θέσεις τους είναι προφανές και είναι ίσως αυτός ο κίνδυνος ο οποίοςέκανε χθες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δείχνει προς την πλευρά των συντάξεων για τις εξοικονομήσεις.
«Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές.Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» είπε ο Διοικητής της ΤτΕΕΛΛ +1,11%σημαίνοντας κώδωνα κινδύνου για το τι μπορεί πραγματικά να σημάνει καθυστέρηση και αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση…
Το ασφαλιστικό δεν είναι το μόνο μέτωπο το οποίο ανησυχεί την κυβέρνηση. Είναι από τα πιο δύσκολα, αλλά όχι το μοναδικό. Στον καμβά της διαπραγμάτευσης, η αύξηση των φορολογικών εσόδων αναζητείται για μια ακόμη φορά μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, με τους δανειστές να εγείρουν εντάσεις στο «καπέλο» συντελεστών 50% ή ακόμα και 60%, όπως πρότεινε η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα έρχονται αμφισβητήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά, όπως, για παράδειγμα, το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ή ακόμα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Όλα αυτά και άλλα αθροίζονται στο περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2016 και πολλαπλάσια στο κενό των επομένων ετών ώστε το 2018 να καταλήξει ο λογαριασμός του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Το παιχνίδι των αριθμών περιπλέκεται από την αδιευκρίνιστη ακόμα εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο, παράμετρο απαράβατη για τη Γερμανία και τους δορυφόρους της και την απαίτηση του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος το οποίο όμως περνά από ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, επαναφέροντας το πρόβλημα στην αρχική βάση των απαιτούμενων άμεσων παρεμβάσεων στις συντάξεις…
Μεγάλη σημασία άλλωστε, φέρονται να αποδίδουν οι δανειστές στην ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι προχθεσινές τοποθετήσεις κοινοτικού αξιωματούχου είναι ενδεικτικές των προβλημάτων που γεννώνται για την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έπαιρνε διαρκείς αναβολές. Εμπαινε το περίγραμμα, δίνονταν υποσχέσεις…
Τώρα όμως οι δανειστές απαιτούν νομοθεσία και λειτουργικό ταμείο, με διευρυμένη λίστα περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση. Και αυτό το θέτουν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν συνηγορούν υπέρ του σεναρίου της εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο, όπως την επιδιώκει η κυβέρνηση. Και από ορισμένες πλευρές των δανειστών υποστηρίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες.
Έχοντας την κοινωνία απέναντι, όπως φαίνεται από το κύμα κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα πλέον γίνεται έντονα πολιτικό, με τα σενάρια εσωτερικής αστάθειας τα οποία όλοι ξορκίζουν να απειλούν να έρθουν ακόμα πιο κοντά.
Σήμερα, ίσως το Eurogroup, δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των πιθανών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.