Ταξίδι που κρύβει πολλά μηνύματα χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την άφιξη του Γάλλου επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα Τετάρτη και Πέμπτη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έρχεται στην Αθήνα για να εκφράσει την πίστη του ίδιου αλλά και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν θα μετέχει στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα.
Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Μοσκοβισί να επισκεφθεί την Αθήνα έχει να κάνει και με το πολυνομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στη Βουλή, αλλά και με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.
Στις αποσκευές του ο κ. Μοσκοβισί θα έχει και τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ. Στο τραπέζι των επαφών βρέθηκε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί, η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση θα περιμένουν πρωτίστως τις θέσεις της Κομισιόν σχετικά με το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον έχει ανοίξει σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι όσο περνούν οι μέρες όλες οι πλευρές (με εξαίρεση ακόμα μια φορά την Ελλάδα) ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προθέσεις τους για τη μορφή που θα πρέπει να έχει η διευθέτηση του χρέους.
Χαρακτηριστικά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal τόνισε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, στα τέλη Νοεμβρίου.
Ξεκαθάρισε βέβαια ότι «δεν υπάρχει διάθεση» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους.
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις στην ολλανδική εφημερίδα, “De Volkskrant” του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αφήνει,ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους, προσθέτοντας ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Δεν ξεχνά βέβαια να επαναλάβει την θέση που το Βερολίνο εγκρίνει και ο ίδιος εκφράζει εδώ και καιρό ότι η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.
Η πρόταση αυτή είναι προφανές ότι η Αθήνα δεν θέλει ούτε να την ακούει όταν η εξυπηρέτηση του χρέους αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 4% και η πρόταση του κ. Ντάισελμπλουμ αυτή τη στιγμή θα σήμαινε τουλάχιστον 25 δισ ετησίως μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.