Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας οι συσκευασμένες σαλάτες;

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Οι συσκευασμένες σαλάτες ενδεχομένως να κρύβουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, καθώς βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι ενθαρρύνεται η παρουσία σαλμονέλας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Applied and Environmental Microbiology.

-Advertisement-

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ διαπίστωσε ότι μικρές αλλοιώσεις στα φυλλώδη λαχανικά που εμπεριέχονται στις συσκευασμένες σαλάτες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Salmonella enterica, ενώ τα υγρά που εκκρίνουν τα αλλοιωμένα φύλλα επίσης ενισχύουν την ικανότητα του παθογόνου μικροοργανισμού να προσκολλάται στην συσκευασία.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τι συμβαίνει στην σαλμονέλα εντός μιας συσκευασίας σαλάτας για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που απορρέουν για την υγεία των καταναλωτών και να δουν κατά πόσο είναι εφικτό να μειωθεί η ικανότητα του βακτηρίου να προσκολλάται στα λαχανικά.

Στο πλαίσιο πειραμάτων διαπίστωσαν ότι τα υγρά των ψιλοκομμένων λαχανικών σε νερό (περιβάλλον όμοιο με αυτό μιας συσκευασίας σαλάτας) διπλασίαζαν την κινητικότητα της σαλμονέλας υποβοηθώντας τον αποικισμό των φύλλων των λαχανικών. Το βακτήριο της σαλμονέλας πολλαπλασιάστηκε φτάνοντας τον αριθμό των 100.000 περίπου βακτηρίων, ενώ τα υγρά της σαλάτας ενίσχυσαν τον σχηματισμό βιοφιλμ στα φύλλα των λαχανικών.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Τα μικροβιακά βιιοφιλμ γενικά προσκολλώνται πεισματικά στις επιφάνειες και φυσικά τα βιοφιλμ της Σαλμονέλας δεν αποτελούν εξαίρεση. Έτσι είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι με δυσκολία μπορούν να απομακρυνθούν από τα λαχανικά ακόμα και μετά από καλό πλύσιμο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα των λαχανικών δεν ανταποκρινόταν στα υγρά, δηλαδή η σαλμονέλα αποκτούσε αξιοσημείωτο προβάδισμα στον αποικισμό των λαχανικών.

«Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που συνήθως πωλούνται ως συσκευασμένες σαλάτες καλλιεργούνται σε ανοιχτά πεδία, όπου μπορούν να εκτεθούν στην σαλμονέλα μέσω των εντόμων, της κοπριάς, των κοπράνων των πτηνών και άλλων πηγών. Η σαλμονέλα αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, δείχνει να προτιμά ειδικά το σπανάκι» σημειώνει η Πριμροζ Φριστοουν, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ και συγγραφέας της μελέτης.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *