Τι είναι το φαινόμενο «balconing»

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Πρόκειται για έναν παραλογισμό που ονομάζεται «balconing» και που έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε πολλούς ανθρώπους στην Ισπανία: νεαροί τουρίστες σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών – κυρίως Βρετανοί – διακινδυνεύουν την ζωή τους πηδώντας από τα μπαλκόνια για μια… βουτιά στην πισίνα.

-Advertisement-

Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων που οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Son Espases στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα εκπόνησαν μια μελέτη για το θέμα αυτό.

Συνολικά, στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν 46 τραυματίες κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκησε η έρευνα, από το 2010 έως το 2015: το 60% και πλέον εξ αυτών ήταν Βρετανοί κι ακολουθούσαν Γερμανοί και Ισπανοί.

Όλοι τους, με εξαίρεση μία γυναίκα, ήταν άνδρες, ηλικίας κατά μέσο όρο 24 ετών. Είχαν καταναλώσει αλκοόλ σε κάθε περίπτωση, ενώ το 40% εξ αυτών είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Κατά μέσο όρο, πήδηξαν από ύψος 8 μέτρων.

- Advertisement -

Το “balconing” είναι η επικίνδυνη πρακτική κατά την οποία τουρίστες πηδούν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους ή του διαμερίσματός τους για να κάνουν βουτιά στα νερά της πισίνας όπως επίσης πηδούν προσπαθώντας να περάσουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.

«Πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου ενός μαζικού φαινομένου: ο τουρισμός χαμηλού κόστους που επιλέγουν νέοι οι οποίοι αναζητούν τον ήλιο, την παραλία και την κατανάλωση αλκοόλ σε υπερβολικό βαθμό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, χειρουργός και βασικός συντάκτης της έρευνας.

«Στην αρχή, περιμέναμε πως θα ανακαλύπταμε ότι αντιμετώπιζαν κάποιου είδους διανοητικό πρόβλημα ή ότι έπιναν πολύ στην καθημερινότητά τους» είπε ο Σεγκούρα.

«Όμως όχι, πρόκειται για φυσιολογικούς ανθρώπους, που στο πλαίσιο της διασκέδασης, παίρνουν εσφαλμένες αποφάσεις» περιέγραψε ο επιστήμονας.

Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» εξήγησε από την πλευρά του ο Χαβιέ Γκονσάλεθ, επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής του Son Espases.

To 2012 το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε φυλλάδια με τίτλο «αλκοόλ και μπαλκόνια δεν ταιριάζουν».
Εκείνη την εποχή αναφέρονταν στην περίπτωση ενός αγοριού από το Λίβερπουλ, του Τζέικ Έβανς, που έπεσε το 2011 από τον έβδομο όροφο ξενοδοχείου στις Βαλεαρίδες ενώ ήταν μεθυσμένος.

«Κατά την πτώση μου, χτύπησα σε κάθε ένα από τα μπαλκόνια», είχε περιγράψει ο Τζέικ. «Προσγειώθηκα σε μια σεζλόνγκ γεγονός που (…) πιθανόν μου έσωσε την ζωή».

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν έχει έναν επίσημο απολογισμό του φαινομένου ωστόσο πολλά ισπανικά μμε κάνουν λόγο για «δεκάδες νεκρούς» τα τελευταία χρόνια.

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *